Понеделник, 01 юли 2024

01.07.2024

Последвайте ни

Две присъди има във Великобритания Марин, задържан за убийството в парка на Добрич

Психиатрична експертиза го спасила от обвинение в опит за палеж преди две години

Марин Пламенов Добрев  е познат на органите на МВР от 2018 г., когато на 04.01.2018 г. е задържан за кражба. За това престъпление той е осъден на Пробация за срок от 6 месеца, става ясно от отговора на министъра на вътрешните работи Калин Стоянов на зададения въпрос от депутата от ПП-ДБ Ивайло Мирчев.
На 8 март 2022 г. Марин е задържан в Първо РУ Добрич за установяване на самоличност, тъй като нямал лични документи. Със заповед за задържане от 31 януари 2023 г. е задържано в Първо РУ Добрич във връзка с опит за палеж, за което има образувано досъдебно производство. То е изпратено с мнение за прекратяване в Районна прокуратура Добрич и налагане на принудителни медицински мерки, тъй като към датата на извършване на престъплението комплексната съдебно-психиатрично психологична експертиза е показала, че извършителят не е разбирал свойството и значението на деянието.

Следващото му задържане е на 26 февруари тази година за проверка на участието му за нанасяне на телесна повреда, за което има образувано досъдебно производство. При задържането му психичноболният мъж не е бил агресивно. 

В ареста продължава да е задържан психично болният Марин, убил мъж в парка на Добрич

От момента на изписването му от болничното заведение през септември 2023 г. до момента на задържането, не са постъпвали данни да е проявявал агресия спрямо други лица.

От международни партньорски служби полицията в Добрич е уведомена през 2020 г., че Марин е бил в затвор в гр. Ливърпул и е осъден на 5 месеца и 11 дни за притежание на оръжие и кражби. Той е задържан и преди това за нарушаване на обществения ред, за което е осъден на полагане на обществено полезен труд от съда в Северен Уелс. Тази присъда Марин Добрев не изпълнява и е осъден да плати и допълнителни разходи.
Полицейските органи могат да задържат лице, което показва тежки психични отклонения и с поведението си нарушава обществения ред или излага живота си или живота на други лица на явна опасност за привеждането му в психиатрично заведение. Налагането на принудителни медицински мерки по реда на НК, както и предвидените такива по Закона за здравето, е от компетентността на съответната Районна прокуратура, респективно първоинстанционния Районен съд, става ясно от отговора на министъра на вътрешните работи Калин Стоянов.

c