Понеделник, 01 юли 2024

01.07.2024

Последвайте ни

Добрич стартира ежегодна награда "Ученик на годината"

Ново признание за най-добрите ученици в Добрич

Общинският съвет на Добрич реши да стартира процедура по учредяване на ежегодната награда "Ученик на годината". Тази награда ще бъде присъждана всяка година, като съветът също така определи правилата за избора на носител.

Наградата включва грамота, плакет и парична сума, еквивалентна на две минимални работни заплати, като средствата ще бъдат осигурени от годишния бюджет на Общинския съвет.

Целта на наградата е да стимулира личностното развитие и изява на учениците, да насърчи техните интелектуални постижения, таланти и творчески способности, като по този начин ги мотивира да постигат отлични резултати и успехи. Това се посочва в докладната записка, внесена от съветника Мирослава Малева.

Наградата ще бъде индивидуална и ще се присъжда на ученици от XII клас. Номинациите ще се правят от училищните директори след решение на Педагогическия съвет на съответното училище, като всяко училище може да номинира само един зрелостник. Номинираните трябва да имат международни или национални награди в областта на науката, спорта или изкуствата, да са отлични ученици и да нямат наложени санкции. Комисия от седем членове от Постоянната комисия по наука и образование ще избира носителя на наградата.

Награждаването ще се състои ежегодно на юлското заседание на Общинския съвет.

По време на дебатите общински съветник предложи да има отделни награди за ученици от средни училища и от професионални гимназии. Председателят на комисията по образование Камелия Койчева отбеляза, че когато започнат да приемат предложения от училищата, може да се обмисли допълване на процедурата.

c