Събота, 27 юли 2024

27.07.2024

Последвайте ни

Днес е Световният ден на радиото, отбелязва се по инициатива на ЮНЕСКО

На 13 февруари, по инициатива на ЮНЕСКО, отбелязваме Световния ден на радиото. Денят за първи път е честван през 2012 година, а впоследствие е обявен за Международен ден от Общото събрание на Организацията на обединените нации.

Датата 13-и февруари е избрана за Световен ден на радиото, защото тогава за първи път през 1946 година прозвучава гласът на Обединените нации в ефира на радиото на ООН. Програмите се излъчват на първоначалните пет официални езика на организацията: английски, френски, китайски, руски и испански – по-късно последвани от арабски. До 1950 г. Радиото на ООН излъчваше на 33 езика, а през 1980 г. мироопазващите мисии на ООН започнаха да пускат свои собствени радиостанции. Езиковите мрежи предлагаха 15-минутна ежедневна програма от новини, интервюта и материали от различните екипи, работещи в централата на ООН в Ню Йорк.

Радиото е най-старата електронна медия в света. Това е най-широко достъпната медия, достигаща до най-много хора по цял свят, независимо от образователната им степен, социално-икономически статус, пол и възраст.

През 1895 година Александър Попов конструира първия радиоприемник и демонстрира на научен форум първото радио – предаване и приемане на информация чрез излъчване на радиовълни. Най-ранната широка употреба на радиото е в мореплаването за предаване на телеграфни сигнали между кораби и до сушата. Първата радиопрограма с новини е започнала излъчване на 31 август 1920 година от радиостанцията 8MK (днес WWJ) в Детройт.

Първата организация, имаща за основна дейност обществено радиоразпръскване, е британската корпорация Би Би Си, създадена през 1922 година.

Началото на общественото радиоразпръскване в България е поставено през 1929 година, когато група инженери, начело с техника Георги Вълков, построяват 60-ватов радиопредавател в Инженерната работилница в София. През последната седмица на месец ноември в ефир за първи път прозвучават думите „Ало, ало, тук е Радио София!“.

c