Събота, 29 юни 2024

29.06.2024

Последвайте ни

Деца от гимназията по текстил и облекло в Сливен показаха обичаите на ромската Нова година при посещение в социалното министерство

Сурвакари от Професионалната гимназия по текстил и облекло „Добри Желязков“ в Сливен влязоха в Министерството на труда и социалната политика (МТСП) по случай ромската Нова година - Василица. Това съобщават от министерството на своя уебсайт. Учениците пресъздадоха обичаите, свързани с празника и легендата за Банго Васил. Те отправиха пожелания за здраве, щастие и благоденствие. 
Посещението на децата беше организирано от Центъра за междуетнически диалог и толерантност „Амалипе“, който работи за образователната интеграция на ромските деца. Заместник-министър Гинка Машова поздрави „Амалипе“ за дейността им по превенция на отпадането от училище на децата от ромски произход. На учениците тя пожела отличен успех и успешна професионална реализация. Професионалната гимназия „Добри Желязков“ е първото текстилно училище на Балканите. През 2023 г. учебното заведение отбеляза 140 години от създаването си, съобщават от МТСП.
Ромската Нова година се нарича още Василица, Васильовден или Банго Василий. При всички ромски групи вечерята на 13 срещу 14 януари играе изключително важна роля и е изпълнена с богата символика, информира отдел "Справочна" на БТА.

c