Неделя, 30 юни 2024

30.06.2024

Последвайте ни

Депутатите от Добрич Деница Сачева и Ертен Анисова - зам.-председатели на групи в парламента

Вижте кои депутати са свързани с Добрич

Седемте парламентарни групи (ПГ) в Народното събрание избраха своите ръководства – председатели, заместник-председатели и секретари. Сред депутатите, заемащи тези длъжности има и представители, свързани с област Добрич.

В най-голямата парламентарна група, тази на ГЕРБ-СДС зам.-председател е Деница Сачева, която беше избрана от Добрич. Тя е заместник на Бойко Борисов, а нейни колеги по заместване са избраната за председател на Народното събрание Рая Назарян, както и лидерът на СДС Румен Христов и Теменужка Петкова. Секретар на ПГ на ГЕРБ-СДС е Александър Ненков.

В групата на ДПС заместници на съпредседателя на партията и председател на парламентарната група Делян Пеевски са избраната за народен представител от Добрич Ертен Анисова и роденият в добричкото село Карапелит Йордан Цонев. Зам.-председатели са и доскорошният евродепутат Искра Михайлов, Халил Летифов и Хамид Хамид. Секретар на ПГ на ДПС е Елван Гюркаш.

В ПП-ДБ и двете лица, свързани в област Добрич не успяха да влязат в 50-о Народно събрание. Ивайло Мирчев завърши пети в надпреварата в областта, но сложната система за изчисляване на мандати с по-малък остатък го остави извън парламента. В събранието не влезе и свързаният с Балчик Атанас Славов. И двамата са спрягани за наследници на лидера на “Да, България” Христо Иванов. Председател на ПГ на ПП-ДБ е бившият премиер Николай Денков.

Във “Възраждане” лидер на ПГ и на партията е свързаният по роднинска линия с балчишкото село Църква Костадин Костадинов, който е бил и директор на Регионалния исторически музей в Добрич. Константина Петрова, народен представител от Добрич остава член на ПГ.

В БСП лидерът на партията в оставка Корнелия Нинова е само член на групата, както и избраната от Добрич Мая Димитрова. Председател на групата е варненският представител Борислав Гуцанов.

В парламентарната група на ИТН Александър Александров остава член. Той избра да влезе в Народното събрание от Добрич, въпреки, че след оттеглянето на Слави Трифонов имаше възможността да влезе и от Плевен. Председател на ПГ на ИТН е Тошко Йорданов.

“Величие” не успяха да изпратят народен представител от Добрич. Ако това се беше случило, в Народното събрание щеше да влезе предприемачът и екоактивист Момчил Радичков. Председател на ПГ на новата партия в НС е Николай Марков.

c