Неделя, 30 юни 2024

30.06.2024

Последвайте ни

Деница Сачева: Най-бедните пенсионери трябва да получават постоянни добавки за Коледа и Великден

  • Майките да вземат 75% от обезщетението, ако се върнат по-рано на работа, а бащите да ползват отпуск, ако имат присъдени права, са още от предложения на водача на листата на ГЕРБ-СДС в Добрич
  • Вече трябваше да знаем къде и защо младите хора не работят, за да можем реално да предложим политики за привличането им на пазара на труда
  • Синът ми в момента е на 10 г. Той ще завърши през 2037 г. и трябва да остане на трудовия пазар до 2077 г., важно е сега да мислим за бъдещото на пазара на труда
  • Хората, които работят извън населеното си място - да се насърчават
  • Успя да извоюва правото осиновените да знаят своя произход, а над 2 млн. лв., за да не са на издръжка на лекарите изоставени от близки  психичноболни
  • Най-бедните пенсионери да получават постоянни добавки за Коледа и Великден, по-високо майчинство за жените, ако се върнат на работа, край на източването на обезщетения по схемата "френска безработица"

Това са само малка част от готовите законопроекти, които е готова да внесе водачката на листата на ГЕРБ-СДС за Добрич Деница Сачева.

Тя е подготвила законопроект за добавките към пенсиите за Коледа и Великден, който е готова да внесе веднага след стартирането на новото Народно събрание. "Смятам, че великденските и коледните добавки трябва да бъдат постоянни и да се дават на най-бедните хора в България. Те обаче трябва да бъдат изплащани през системата за социално подпомагане. Вече има добра информационна система в НАП, която с малки усилия от страна на Агенцията за социално подпомагане може да послужи да се идентифицират хората с най-ниски доходи, като се вземат под внимание и другите им средства от наеми, ренти и др.", казва още Сачева. Тя е категорична, че добавките трябва да са постоянни. "Това трябва да е държавна политика, не популизъм, защото е важно да проявяваме солидарност като общество и наистина да се погрижим за всички, които са в нужда. Разбира се, винаги могат да се правят дарителски кампании. Винаги всеки може да помогне на някой свой близък, роднина или дори на непознат. Длъжни сме в такива моменти да мислим за абсолютно всички и да си дадем сметка, че не може за едни хора това да е празник, а други да не могат да го посрещнат достойно, защото се чувстват изолирани поради финансови причини", казва още тя.

Друг законопроект, който е готова да внесе веднага са промени в Кодекса за социалното осигуряване. Те са за справедливото определяне на размера на паричното обезщетение за безработица за хората, които се осигуряват само в България и за тези, които са с осигуряване и в България, и в държава-членка на Европейския съюз. "Получихме много сигнали и оплаквания от работодатели за злоупотреби. Причината е, че хората, които упражняват трудова дейност в друга държава-членка за кратък период на висок осигурителен доход, след връщането си получават възможно най-високите обезщетения за безработица. Това ги демотивира да търсят работа и да са част от трудовия пазар в България", казва още водачът на листата на ГЕРБ-СДС в Добрич. Това е известната схема "френска безработица", която позволява дори при 7 дни работа в чужбина на минимална заплата от около 1700-2000 евро там, тук да получаваш  1800 лв. обезщетение на месец.

Данните на НОИ за изплатените обезщетения за безработица показват, че средният дневен размер на паричните обезщетения за безработица за хора, които са работили и в друга държава, на практика е в пъти по-висок от този, който се определя за хората, които се осигуряват само в България. През 2023-а повече от 80% от обезщетенията за безработица с краткосрочна заетост в държава-членка са отпуснати в максимален дневен размер от над 85,71 лв. "Броят на хората, на които е изплатено такова обезщетение, е почти 8% от всички. Със законопроекта ще предложим еднакъв ред за определяне на размера на помощите за обезщетение както за тези, които са работили само в България, така и за тези, които са работили в държава-членка. Така няма да се вземат предвид само доходите от последната работа, а и възнагражденията, получавани в по-дълъг период от време. Точно за да се намалят възможностите за злоупотреби", разказва още Сачева.

Тя е подготвила и предложение за изменение на Кодекса на труда. Промяната предвижда право на отпуск да имат и бащите, на които са присъдени родителски права.

Жените пък да получават 75% от парите за майчинство, ако се върнат на работа през втората година, е друго нейно предложение. Сега те получават половината. "Преди време бяхме предложили това да е 100% от обезщетението. Направихме различни дискусии дали е правилно и справедливо и взехме под внимание всички критики. Бихме искали да предложим размера на обезщетението при неизползване на отпуската за бременност и раждане или при осиновяване на дете до 5 г. да се повиши от 50 на 75%, като по този начин по-високият размер на обезщетението увеличава стимулите на майките да се върнат по-бързо на работа, а и осигурява по-голяма възможност да се компенсират разходите, свързани с отглеждането на детето", казва още Сачева.

Над 1 млн. души са българите, които са неактивни и не работят. Отделно статистиката показва, че над 160 000 млади нито учат, нито работят. Според Сачева трябва да има реални политики за тях, а не да се правят само статистика и да се отчитат данни. "Пазарът на труда трябва да стане основна политика на следващото правителство, защото няма по-добра социална политика от това хората да имат работа и да създават брутен вътрешен продукт", казва още тя. И настоява Министерство на труда и социалната политика да представи анализ за млади хора, които нито учат, нито работят, за да се знае къде са и какви са причините, колко са в сивата икономика. "Направихме промени в законодателството - дадохме възможност системите да си говорят помежду си и към този момент вече трябваше да сме видели този анализ. Да видим къде са тези млади хора и има ли възможности част от тях да бъдат реинтегрирани по някакъв начин в образователната система или на трудовия пазар. Освен това е нужно да направим и цялостна система за валидиране на съществуващи умения", казва още тя. Категорична е, че трябва да се обърне много по-сериозно внимание на всички мерки в борбата със сивата икономика, с неплащането на реалните осигуровки и възнаграждения.

"Това не е само елемент от защитата на хората и събирането на повече приходи в бюджета. Това е важно и за стабилността на пенсионната система, за конкурентноспособността на самите компании, защото има такива, които не спазват правилата и работят в сивата икономика и получават несправедливи конкурентни предимства пред онези, които спазват закона", обяснява още водачът на листата за област Добрич.

ГЕРБ-СДС предлагат и политики, които са свързани с бъдещето на пазара на труда и с насърчаване на конкурентоспособността на гражданите. Това означава много висок акцент върху професионалното образование и обучение, на висшето образование, на дуалното, както и за промяна на учебните планове и програми. "Заедно с Томислав Дончев и Красимир Вълчев успяхме да осигурим възможност осигуровките на работодателите в дуалното образование да се покриват от държавата", припомни Сачева. Предлагаме също да се създаде Национален фонд за дигитална и професионална трансформация на пазара на труда за подкрепа на бизнеси чрез обучения и индивидуални консултации.

Малките и средните предприятия пък да получат специална подкрепа за промените в областта на дигитализацията. Една малка фирма трудно би могла да инвестира лични средства в киберсигурност или в трудово право. "Трябва да има организирана държавна подкрепа за малки и средни предприятия, които имат ограничени способности за въвеждане на новостите в областта на дигитализацията и фирмите да могат да кандидатстват за такава подкрепа", казва още тя. Според нея е необходима и промяна в Класификатора на професиите, защото в момента учебните програми са свързани с професиите, които се определят в класификатора, а учебните програми и планове трябва да могат да се правят по т. нар. хибридни професии, което да позволи по-лесна адаптивност и динамика на самия класификатор. "Професиите се променят изключително бързо. Ако погледнем визитките на хората, с които се запознаваме, ще видим, че работят  професии, за които дори не сме предполагали, че ще съществуват. В живота се случват много трансформации, но законодателството продължава да е десетилетия назад от реалната ситуация на пазара на труда", казва още тя. По думите й е важно да се въведе и нова електронна административна услуга за бърз преход от заетост в заетост, която да е за индивидуална работа със заети лица от фирми, които се намират в криза, предстоящ фалит или временно затваряне, намаляване на обема на работа и т.н. Освен това, държавата трябва да разработи и нов единен портал за прогнозиране на работните места за бъдещето, така че учениците и студентите да могат да се ориентират какви ще са нуждите на пазара на труда за години напред.

"Винаги мисля за нещата, които предлагам през очите на моят син Виктор, които в момента е на 10 г. Той ще завърши през 2037 г. и трябва да остане на трудовия пазар до 2077 г. Т.е. каквото научи днес, трябва да му върши работа до 2070 г.  И колкото и да изглежда футуристично, истината е, че трябва да мислим за това бъдеще, защото човек жъне само това, което е посял. Опасявам се, че пропуснахме последните 3 г.  Не направихме нищо и няма какво да жънем", обясни бившият социален министър.

"Важно е и насърчаването на мобилността на трудовата сила. В област Добрич за хората е ежедневие да пътуват до работното си място и да изминат десетки километри от едно населено място в друго. Живеят в Балчик, но пътуват до Добрич или са от Добрич, но работят във Варна. Подобряването на транспортните връзки е свързано с програма, която да осигури разходите за пътуване от малките населени места до по-големите икономически центрове", добавя тя.

От ГЕРБ-СДС настояват и за специална програма за млади хора, които ще останат да работят в България. "Ние я нарекохме „60/ 40“, с препратка към помощта от държавата, която изплащахме по време на коронакризата.  При нея държавата поема 60% от осигурителния доход на младите хора, които завършват образование и започват работа в България, а работодателят  има задължение да запази заетостта за период от 12 месеца", обяснява още Сачева.

Изяло нов пък трябва да е Законът за насърчаване на заетостта, който да отразява новите реалности и тенденции. Те да се разпишат и в Националния план за действие по заетостта, който да бъде с увеличено финансиране. Отделно трябва и програмите, включени в него, да бъдат актуализирани. "Сектор "Земеделие" да бъде подкрепен чрез национална програма, защото все повече хора го напускат. Има и все по-големи изисквания от ЕК по наемането на хора в сектора, а това създава сериозни предизвикателства пред нашите земеделски производители. „Затова програма в този сектор е изключително важна и необходима. Особено в такъв момент, когато продоволствената сигурност, изхранването на населението и бъдещето на сектор "Земеделие и храни", стават голяма европейска тема", казва още тя.

Според нея в 49-ото Народно събрание не е имало много законови социални политики, защото акцентът е бил в други теми и области, а и за първи път в Комисията по труда и социалната политика не е имало достатъчно предложени от правителството закони. Според ГЕРБ-СДС това трябва да се промени, защото изоставаме драстично в конкурентноспособността на гражданите, работната сила, квалификацията, връзката между образованието и пазара на труда. "Това са теми, по които трябва да имаме много по-сериозни политики, защото последните три години бележат не само застой, но дори и връщане назад", обяснява Сачева.

В 49-ото НС тя е председател на Комисията по труда и социалната политика, но е и член на Комисията по образование и наука и на Комисията за контрол върху управлението на средствата от еврофондовете. Основен представител е на делегацията на Парламентарната асамблея на Съвета на Европа, където е член на Комисията по мониторинг. "След 24 г. мониторинг над България успяхме да вземем решение той да падне. За съжаление, не можахме да го завършим докрай, защото влязохме в предизборна обстановка и се отложи гледането на доклада в пленарна зала в Съвета на Европа", казва още Сачева. Освен това тя е и председател на Временната комисия за защита на правата на психичноболните, която трябваше да изготви законодателни промени в Закона за здравето. Те минаха на първо четене в парламента. Министерския съвет отпусна малко над 2 млн. лв. за държавните психиатрични болници. Причината бе, че за там има над 270 души, чиито близки са се отказали от тях и са изоставени на грижите на лекарите. "Част от тях дори не трябва да бъдат държани в държавни болници, но бяха на издръжка на лекарите, санитарите, медицинските сестри. Тези 2 млн. лв., макар и много малко, все пак са някаква крачка напред", казва Сачева. Тя лично е участвала и в разработването и внасянето на 20 законопроекта. Осиновяването е темата, която бележи живота на бившата министърка на труда и социалната политика и настояща шефка на социалната комисия в парламента. От малка знае, че щом стане на 40, ще осинови дете. Нейната баба осиновява майка ѝ точно на тази възраст. Миналата година заедно с Екатерина Захариева, която също е осиновителка и Христо Петров от ПП-ДБ успяват да изнесат тежката битка за приемането на промените в Семейния кодекс, за да улеснят падането на тайната на осиновяването и процедурите по него. 60 г. тази тайна пречеше на над 2 млн. души да узнаят своя произход. "Това е тема, по която заедно с Екатерина Захариева работим от 2016 г.", припомня още тя.

По нейна инициатива бе направено и проучване на нагласите за актуализиране на пенсионната система от Националния център за парламентарни изследвания. То е първото от около 20 г. и ще послужи за бъдещо надграждане на пенсионната система, заедно с това, което се очаква от Икономическия и социален съвет. "Има много предизвикателствата пред пенсионната система, от една страна е застаряващото население и демографската криза, от друга трябва да се вземе предвид и финансовата устойчивост на системата, а от трета да се отчете факта, че все повече млади хора не се осигуряват или не желаят да работят на пълен трудов договор. Както и фактът, че много хора, когато завършат своя трудов стаж, се оказва, че са работили в няколко държави, което е съвременно предизвикателство за пенсионните системи и за общата солидарност", каза още Сачева.

Отпуснаха се и пожизнени пенсии на 133-ма музиканти по инициатива на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов, Деница Сачева и Тома Биков. Те са в размер - 500 лв. на месец за 107 души и 350 лв. - на още 26 души. Наградите се отпускат за изключителните постижения на посочените музикални дейци и цялостния им принос в областта на културата. От години се водеше борба за отпускането на тези т. нар. „персонални пенсии" за изтъкнати дейци на културата – най-вече музиканти, певци, композитори, чиито документи за трудов стаж и осигуровки бяха изчезнали още преди години след пожар в архивите на Концертна дирекция. Така те не можеха да докажат документално, че са работили и са се осигурявали. "Това реши проблема с пенсиите на най- известните наши естрадни изпълнители и музиканти, на които България и обществото дължим много за вдъхновението, което са ни давали и песните, които са изяли. Това решение бе подкрепено от абсолютно всички политически сили в парламента", казва Сачева.

КУПУВАНЕТО И ПРОДАВАНЕТО НА ГЛАСОВЕ Е ПРЕСТЪПЛЕНИЕ!

c