Неделя, 30 юни 2024

30.06.2024

Последвайте ни

Деница Сачева, ГЕРБ-СДС: Пазарът на труда трябва да е високо в дневния ред на политиците

Трябва да се затворят пробойните за изтичане на средства от пенсионната система, счита бившият социален министър и председател на социалната комисия в парламента

Деница Сачева  е водач на листата на ГЕРБ-СДС в област Добрич, областен координатор на ГЕРБ, бивш социален министър и председател на социалната комисия в парламента

 

Г-жо Сачева, като бивш социален министър и председател на Парламентарната комисия по труда, социалната и демографската политика, каква е Вашата оценка за състоянието на социалната сфера. Има ли тя нужда от реформа и каква?

Много сериозна нужда има от реформи. За съжаление, в последните месеци на изминалото правителство беше даден силен превес на политики, които са по-скоро свързани със социалното подпомагане и детското развитие. Не че те не са важни, но изостанахме драстично в политиките, свързани с пазара на труда, с реформата на системата за социално подпомагане. Защото това са изключително важни тенденции в цял свят. Пазарът на труда е политика, която ние искаме да сложим много високо в дневния ред на политиците. За да говорим за по-високи доходи, трябва да имаме не просто по-високи номинални доходи, а по-висока покупателна способност. Или казано иначе, да вземаме повече пари, но и да можем да купуваме повече. А това зависи от производителността. Ако нещо не е произведено, то няма как да бъде потребено. По-високата производителност зависи от обвързването на пазара на труда с образованието. Точно затова ние искаме да говорим повече за професионалното, за дуалното образование, за това как работодателите да бъдат подкрепяни, когато имат инициативи, свързани с образованието. В миналия парламент с колегите Томислав Дончев и Красимир Вълчев внесохме законопроект, който беше приет и в момента държавата покрива осигуровките на всички ученици и студенти, които са включени в дуална форма на обучение. Т.е. работодателите имат стимул да превръщат своите компании в класни стаи. Но това е процес, който трябва да продължи да се задълбочава. Изключително важно е да говорим за това как да привличаме работници от трети страни, защото има сектори, в които недостигът на работна ръка е драстичен. Такива са туризмът и земеделието. Говорейки за земеделието според нас е изключително важно да има национална програма, която да подпомага производителите да намират работна ръка. Защото земеделието е сектор, който е от изключително значение не само за България, а изобщо, включително за цяла Европа. В това отношение България е изключително неконкурентноспособна спрямо останалите европейски държави, защото има цели производства, които трябва да затварят, защото няма работна ръка. Всичко това са теми, по които ние трябва да говорим и да имаме конкретни действия през законодателната и изпълнителната власт, защото задачите са много, а празните приказки от другата страна вече започват да натежават.

Какви механизми за решаване на проблемите на пазара на труда предвижда ГЕРБ-СДС?

Механизмите са много ясни – приемане на закони и, разбира се, конкретни действия от страна на изпълнителната власт и предвиждане в държавния бюджет. Реформите в социалната сфера са забавени, включително и по отношение на пенсионното осигуряване. Давам за пример изваждането на пенсиите от нетрудов характер, които да преминат към социалното подпомагане, за да може пенсионната система да се разтовари от този тип плащания и да стане по-устойчива и по-финансово стабилна. Трябва да се направят и реформите по отношение на ТЕЛК-овете, където безконтролно изтичат много големи суми. Преди да говорим, че има необходимост от нови средства, трябва да положим усилия да затворим всички тези пробойни, включително в сивата икономика. Както и да положим усилия за привличане на млади хора, които нито учат, нито работят, за да станат те част от пазара на труда. Но това са трудни, тежки мерки, които изискват стабилно правителство и политическа воля. Те не могат да носят бързи политически дивиденти, но вече е наложително да бъдат извършени, ако искаме България да се развива и да има бъдеще.

Обикновено по избори се говори за пенсии. И на тези избори темата за пенсиите и увеличението им не беше пропусната. Какво предвижда ГЕРБ-СДС като политика по отношение на пенсиите и добавките към тях?

Наистина е много жалко, че с темата за пенсиите се спекулира толкова много. Призовавам колегите от ПП-ДБ да престанат да коментират, че някой купува някого чрез политики. Защото това е изключително обидно за българските граждани. Аз не мисля, че българските пенсионери, нито който и да е било средностатистически български гражданин, който работи добросъвестно и плаща своите данъци, може да бъде обиждан по този начин. Доказано е, включително и исторически, че даването на пари от страна на държавата към гражданите в никакъв случай не носи обратно гласове. Няма такава корелация. Напротив, хората винаги смятат, че имат право на тези пари и, колкото и пари да бъдат дадени, те винаги смятат, че са недостатъчни. Няма връзка между това да се дават добавки и хората да гласуват за теб, защото си го направил. Както вече казах, на първо място е важно пенсионната система да бъде реформирана, да бъде надграден сегашният модел, да се извадят всички плащания, които минават през пенсионната система, а са неестествени за нея, и да отидат в социалното подпомагане. Т.е. хората да продължат, разбира се, да получават тези пари, но под формата на помощи, а не на пенсии. Защото в пенсионната система трябва да се следва подходът „принос-полза“ и трябва от нашите осигуровки да се плащат само пенсиите. Що се отнася до добавките, аз лично съм готова със законопроект, който е конкретно за Великденските и Коледните добавки, които бих искала да предложа на колегите си в Народното събрание да бъдат постоянни и да се дават, без значение дали има избори, дали има правителство. Такива добавки съществуват в много държави – Франция, Испания, Великобритания и др. Тук говорим за това, че на тези празници, които всички ние почитаме, не трябва да има хора, които да се чувстват изолирани,  нещастни или отхвърлени от обществото. И, за да спрем този порочен кръг на събиране на дарения за неща, за които можем да си позволим обща социална солидарност като общество, е изключително важно това да бъде направено.

Предложението ще бъде добавките да зависят от подоходен критерий. Той не е задължително да бъде само минималната пенсия, защото някои хора имат и много други доходи – от ренти, наеми, заплати. Има вече разработена информационна система в НАП, която предстои да бъде завършена и чрез нея могат да бъдат правени справки, подоходни тестове и критерии. Целта ще бъде най-бедните български граждани за Великден и Коледа да са наясно, че могат да разчитат на сума, с която могат да посрещнат тези празници. Тя ще се определя ежегодно в държавния бюджет. Това има символен ефект, но е и въпрос на достойнство от страна на българската държава, че може да се погрижи за най-бедните си граждани. За да не трябва те да изпитват допълнителното унижение и да разчитат на дарения или подаяния по време на празници.

Заявихте, че във фокуса ще бъде покупателната способност. Какви са реалните перспективи за това тя да се развие до средноевропейско ниво?

Ние от ГЕРБ-СДС сме си поставили за цел при пълен 4-годишен управленски мандат да извършим необходимите действия и усилия, така че покупателната способност на българските граждани да достигне 80% от средноевропейската. В момента тя е 65%. Но   това не зависи само от политически решения или изречения в закона. Повишаването на покупателната способност зависи от повишаване на конкурентноспособността на хората, което означава, че те трябва да имат знания, умения и отношения, които да отговарят на съвременните реалности за работни места, изисквания към пазара на труда, както и повишаване на производителността. Ние трябва да произвеждаме повече, трябва да инвестираме в секторите, които са свързани с производството, сектори с висока добавена стойност, за да можем да имаме по-висок брутен вътрешен продукт. Ако има стабилно правителство в България, в рамките на 4 години брутният вътрешен продукт може да достигне до 120 милиарда лева, а покупателната способност на българите да бъде 80% от средноевропейската.    

В управленската програма на ГЕРБ-СДС дадохте заявка за законодателни инициативи за насърчаване на бизнеса, в подкрепа на образованието, в подкрепа на малките и средни предприятия и други. Уверихте, че връзката между образованието и пазара на труда ще бъде основна в работата на коалицията. Кой е най-важният проблем и как той може да бъде решен?

Това, което предвиждаме, е програма за малки и средни предприятия, защото те са гръбнака на всяка икономика. А в момента има много неща, които се случват и на пазара на труда, и в трудовото право, и по отношение на дигитализацията, киберсигурност, за които малките и следни предприятия нямат ресурси да инвестират. Затова смятаме, че една програма, с която можем да подкрепим малките и средни предприятия в такъв тип разходи, ние сме длъжни да направим. Аз съм обезпокоена от това, че за последната година над 12 хиляди компании са закрити. Това е индикатор, който не може да не ни тревожи. Защото производителността също зависи от предприемчивостта. Ние непрекъснато сме свикнали да говорим, че някой ще ни дава заплати, че някой ще определи по-висока минимална заплата или нещо друго. Но в крайна сметка тези пари се произвеждат, те трябва да се създадат. Затова трябва да обърнем повече внимание на предприемачите, на предприемчивостта, на хората, които създават. Защото всеки може да потребява, но в един момент може да се окаже, че имаме само потребители, а нямаме създатели. Затова върху тях трябва да бъде основното ни внимание. 

КУПУВАНЕТО И ПРОДАВАНЕТО НА ГЛАСОВЕ Е ПРЕСТЪПЛЕНИЕ!

c