Петък, 01 март 2024

01.03.2024

Последвайте ни

Четири жени от Добрич ще дарят яйцеклетки и надежди за рожби

Четири жени от Добрич се включват в Донорската програма на Фондация „Искам бебе” и ще дарят яйцеклетки, научи Про Нюз Добрич от главния координатор на програмата Валентина Иванова. Така дамите ще дадат шанс на напълно непознати да сбъднат мечтата си и да се сдобият с рожба.

Иванова, която е от Варна, посети Добрич и се срещна с жените, за да ги запознае с процедурата по донорството. Тя обясни, че предстои да се прецени дали отговорят на условията, да се направят първични прегледи и да им се пуснат изследвания. След като се установи дали са подходящи ще се пристъпи към процедурата.

Донорската програма на фондация „Искам бебе”, която е най-мащабната национална кампания в България в подкрепа на двойките, нуждаещи се от донорски генетичен материал, за да сбъднат мечтата си за дете, стартира през 2010 година. Донорството е регламентирано в Наредба No 28 от 20 юни 2007 г. за дейности по асистирана репродукция.

Донор на яйцеклетки може да бъде всяка жена до 34-годишна възраст (включително), родила поне едно здраво дете. Процедурата представлява хормонална стимулация с малки подкожни инжекции за период 9-13 дни. Завършва с пункция на яйчниците, направена под пълна венозна упойка и трае 3-4 минути. На желаещата да дари яйцеклетки предварително се правят изследвания, за да се установи, че не е преносител на инфекции, проверява се как ще реагира на стимулация, извършва се ехографски преглед, цитонамазка, хормонални изследвания. След като резултатите от изследванията удостоверят, че желаещата може да бъде донор, в присъствието на нотариус тя подписва информирано съгласие за извършване на процедурата и акта на дарение, които може да оттегли до момента на изваждане на яйцеклетките. След извършване на пункцията и извличането на яйцеклетките жената остава за не повече от 2 часа в специализираната клиника под лекарски надзор.

Жените, които даряват яйцеклетки, не заплащат нищо, посочи Валентина Иванова. Дори получават обезщетение, което е регламентирано в Наредба №28.

c