Неделя, 07 юли 2024

07.07.2024

Последвайте ни

Близо 5 милиона лв. ще струва преустройството на бившия градски комитет на БКП в Тервел

Близо 5 милиона лева е прогнозната стойност на преустройството на сградата на бившия градски комитет на БКП в Тервел в жилищна сграда. Това става ясно от обществената поръчка на Общината за изпълнение на строително-монтажните работи. Крайният срок за подаване на офертите е 18 април.

Сградата има три корпуса и се руши от години. Последното й ползване е било като училище – в периода от 1993 до 1998 година. Предоставена е в собственост на Общината през 2021 година, след като през 2018 г. общината инициира процедура да я получи от държавата, за да потърси решение за станалата опасна сграда.

Ремонтните дейности включват строително монтажни работи за основен ремонт, саниране и преустройство. Ще се обособят 35 самостоятелни жилища и обществена трапезария с капацитет за 72 души.

Към всяко жилище и към обществената трапезария се осигурява складово помещение. Благоустроява се прилежащ терен към сградата и се осигурява паркинг с общо 49 паркоместа, в т.ч. 45 външни и 4 вътрешни.

Сградата се състои от три блока (Блок 1 – три надземни етажа и сутерен, Блок 2 – три надземни етажа и сутерен и Блок 3 – два надземни етажа и сутерен) и е с разгърната площ 2 745 кв. м. От главния вход е осигурен достъпен маршрут до всички части и нива на сградата чрез новопроектирания асансьор до стълбището на Блок 2 и коридорите на трите блока, които са свързани на всички надземни нива. За осигуряване на достъпността до обществената трапезария е предвидено да се ползва мобилен гъсеничен подемник.

Ще се изпълнят енергоспестяващи мерки, ще се ремонтират всички покриви, ще се направи мълниезащита на сградата. Ще се оборудва обществената трапезария.

Строителните работи ще се извършват на етапи, за да може Община Тервел да осигурява финансиране за изпълнение на отделните етапи.

 

c