Неделя, 07 юли 2024

07.07.2024

Последвайте ни

Благотворителен концерт с две каузи напълни концертната зала в Добрич (СНИМКИ)

Десетки изпълнители участваха в помощ на 3-годишния Стъни и МБАЛ Добрич

Вълна от съпричастност към историята на 3-годишния Станимир Юлиянов Жечев – Стъни, който страда от аутизъм и разстройство в развитието, както и желанието за закупуване на нов мамограф за изследвания за рак на гърдата в МБАЛ-Добрич напълни Концертна зала “Добрич” със зрители.

В концерта се включиха Професионална танцова фолклорна формация “Добруджа” и “Фолклорна магия” с гл. худ. ръководител Стоян Господинов и пом. ръководител Даниела Петрова, студенти от АМТИИ "Проф. Асен Диамандиев" - Пловдив с пеене и инструменталисти с флейта, електрическа китара, гайда, пиано и други.

Малкият Станимир е на 3 години все още, шансовете му за сериозен напредък са изключително големи. След направени проучвания и консултации за лечението му е избрана клиника Емсел в Киев. За лечението са нужни три вливки на стойност 45 000 щатски долара.

“Стъни спря да забелязва както нас, така и децата и животните, спря да маха, да раздава целувки, спря да се обръща като го повикат по име, изчезна и очния контакт. Тогава започна нашето ходене по мъките”, споделят неговите родители Магдалена и Юлиян. Неговият баща също страда от заболяване – той е с много нисък хемоглобин, а скоро семейството му търсеше кръводарители.

Изследванията по мамография в МБАЛ Добрич се извършват в Отделението по образна диагностика, а ръководителят на сектора д-р Валентин Димитров е преминал квалификационни курсове по мамография. В медицинската процедура се използват нискочестотни рентгенови лъчи за изследване на гърдите при човека за преглед и диагностика на заболявания. Изследването се провежда с цел ранно установяване на рак на гърдата, обичайно чрез наблюдение на характерни натрупвания на микрокалцификати или с цел диагностициране на всички аномалии, установени по време на скрининговото изследване.

c