Понеделник, 01 юли 2024

01.07.2024

Последвайте ни

Без ГЕРБ или БСП, или и двете няма как да има стабилно управление с наше участие, заяви кметът на София Васил Терзиев

"Математиката е много проста - без ГЕРБ или БСП, или и двете няма как да има стабилно управление с наше участие". Това каза кметът на София Васил Терзиев, след като днес за шести път не беше избран председател на Столичния общински съвет. Следващото заседание е на 25 януари, а днес до гласуване изобщо не се стигна.
"Или ще има сглобка, или ще има червена сватба, не знам кои са шаферите и кумовете, но ще има покани, когато стане", каза Терзиев.
С оптимизъм или без оптимизъм, трябва да намерим решение, заяви кметът. Той каза, че всяка седмица има оптимизъм. Не сме спирали да работим и да търсим работеща формула. Постоянно се търси решение, за да пробием този дебел лед, каза столичният кмет и обяви, че в понеделник срещите продължават. 
Терзиев увери, че договорки в СОС няма. "Ако имаше, още след изборите щяхме да сме се сглобили или да сме се оженили", заяви той. По думите му се търси формула основно за краткосрочно "отпушване" на работата. Никой няма заблуди, че сме близо до това да имаме стабилна управленска конструкция за целия мандат, каза кметът. Той поясни, че се търси формула, по която да се стигне до дискусия за бюджета, за икономическата рамка на транспорта, за всички други належащи проблеми. 
Васил Терзиев не отрече СОС да е заложник на по-големи интереси в държавата като ротацията например. Кметът не изключи възможността за разговори с политическите лидери за намиране на разбирателство. "За разбирателство по краткосрочните теми, ако е необходимо, ще се говори с всички заинтересовани страни", заяви Терзиев.
Според него ГЕРБ и БСП избират постоянно да критикуват и не са съзидателна част от процеса. "Те постоянно намират за какво да се хванат, за да не им се наложи да поемат отговорност", каза кметът. Според него така няма да има "нито ротационен, нито неротационен председател, още по-малко ще има трайна управленска конструкция", каза столичният кмет. За 23 общински съветници ни е гласувано доверие, това, с което се изчерпват нашите възможности, е да не спираме да търсим решение и ние точно това правим, посочи Терзиев. Имаме 23 общински съветници, със седемте човека – Карлос Контрера, трима от "Има такъв народ" и трима от "Синя София", ставаме 30 и пак не стигат, обясни столичният кмет. Много лесно е да кажеш, че си против, но математиката не излиза. Големите групи постоянно казват „не“. Време е да кажат те какво предлагат, за да има някакво решение, посочи столичният кмет.
За недоволството на БСП, че са поканени на последните разговори в последния момент Васил Терзиев каза, че са ги поканили, когато има нещо на масата за дискусия и то не е като да ги е изненадало. Тези неща, за да се появят в работен документ, са били обсъждани, коментира кметът. Той подчерта, че постоянно прави компромиси в името на това да се решават проблемите на града. "Постоянно чуваме критики – какво стана с клонките, какво стана със съчките", каза кметът.
В отговор на въпрос той съобщи, че в рамките на една седмица ще бъде назначен зам.-кмет по транспорта. До момента липсата на такъв не е пречила на работата. Всички текущи директори в звеното се справят изключително добре, увери кметът Терзиев.

c