Неделя, 07 юли 2024

07.07.2024

Последвайте ни

Белга: Белгия забранява износа на силно замърсяващи горива за страни извън Европа

Износът на силно замърсяващи изкопаеми горива от Белгия за страните извън Европа ще бъде забранен. Това се казва в нов кралски указ, публикуван в Държавния вестник на страната, съобщи белгийската новинарска агенция Белга.
През април 2023 г. Нидерландия забрани на производителите и търговците на петрол да изнасят силно замърсяващи горива за Западна Африка. Предвид географската близост на страната с Белгия имаше риск дейностите да се преместят към пристанище Антверпен. Следователно Белгия също ще наложи по-строги стандарти за износа на бензин и дизел. Силно замърсяващите изкопаеми горива вече няма да могат да се изнасят в чужбина поради тяхното естество, което уврежда здравето и околната среда.
Въпросните горива съдържат високи нива на сяра или бензен, като и двете вещества имат доказано вредно въздействие върху здравето и околната среда. Според Федералната служба за обществено здравеопазване на Белгия високите концентрации на замърсители в бензина и дизела водят до много по-високи емисии на прахови частици, серен диоксид, бензен и летливи органични съединения. Поради това обвиняват токсичните горива за лошото качество на въздуха, а също, че увреждат здравето на хората и причиняват респираторни заболявания и рак.
Така производителите, търговците и терминалите на горива, работещи в Белгия и изнасящи основно от пристанище Антверпен, ще бъдат обект на нови, строги правила, спазването на които ще се следи от инспектората по околната среда към Федералната служба за обществено здраве.
 (Тази новина се разпространява по споразумение между БТА и Белга)

c