Неделя, 07 юли 2024

07.07.2024

Последвайте ни

Българските психолози отбелязват професионалния си празник

На 4 април българските психолози отбелязват професионалния си празник. Денят се чества от 1995 година насам.

Според публикация на Дружеството на психолозите в Република България, историята на празника е следната: На 4 април 1992 г. група студенти II курс по психология се събират на парти. Компанията решава да нарече този ден „Професионален празник на психолозите”. Идеята намира подкрепа и от други техни колеги. През следващите години групата празнува този ден в камерен състав до 1995 г., когато се организира честване в ресторант „Яйцето” на Софийския университет с около 150 души – студенти и преподаватели.

Интересът към инициативата прогресивно нараства, излиза от рамките на купона и достига до създаването на „Сдружение на младите психолози в България”, което носи името „4-ти Април”.

Основните цели на Сдружение "4-ти Април" са грижа за бъдещето на младите хора, чрез тяхното подпомагане в процеса на професионалното и личното им усъвършенстване и реализация, защита на професионалните интереси на психолозите и студентите по психология, повишаване качеството и имиджа на психологията в академичните общности, утвърждаване позициите на психологията, като фундаментална наука в полза на човека и обществото и др.

Дейността на сдружението се реализира в няколко сфери – обучителна, консултантска, научно-изследователска, обществена, социално, доброволческа.

От своя страна, Дружеството на психолозите в Република България е основано на 5 май 1969 г. като професионална, неправителствена организация, която обединява най-многобройната общност от висококвалифицирани български психолози. Дружеството на психолозите е национално представителен член на най-големите международни организации – Световният съюз на психолозите (IUPsyS), Международната асоциация по приложна психология (IAAP) и Европейската федерация на психологическите асоциации (EFPA). От 2008 г. Дружеството администрира Публичния регистър на психолозите в България и Националния регистър на психологическите тестове, грижи се за продължаващото през целия живот професионално развитие на своите членове и за прилагането на Кодекса за професионална етика на психолозите и Международните и националните стандарти за добра научно-изследователска и професионална практика.

c