Неделя, 12 май 2024

12.05.2024

Последвайте ни

Български камерен оркестър – Добрич изпълни с музика Огледалната зала

Българският камерен оркестър – Добрич излезе на сцената, за да представи богата програма в Огледална зала „Нели Божкова“. Маестро Арто Чифчиян продължава да вдъхва нов живот в класическата музика и да привлича млади почитатели на този жанр.

Едно от най-интересните произведения в програмата беше симфонията на кралят на Прусия - Фридрих II, известен още като Фридрих Велики. Той е една от най-странните и талантливи личности в историята на Европа, бил е държавник, военачалник, политик, музикант и композитор, писател и историк, естет и философ. Той бил покровител на изкуствата и науката и приятел на големи умове на Просвещението като Волтер.

Музиката на Фридрих II представлява образец на класическата музика и през 1740 г. започва период на разцвет в музикалния живот на Берлин. Въпреки настояванията на баща му - Фридрих Вилхелм, който целеше да го отклони от културните му увлечения, за да може да се превърне в строг владетел, Фридрих става не само голям пълководец, но и страстен почитател на литературата, философията и музиката.

Оркестърът изпълни произведения и автори, които представят образци от съответните епохи. Събитието беше наситено с енергия и емоция, а публиката остана очарована от музиката на майсторите. Български камерен оркестър – Добрич остава един от водещите музикални колективи в региона и продължава да изненадва публиката със своите изпълнения.

c