Сряда, 19 юни 2024

19.06.2024

Последвайте ни

Балчик – първата община в България със забрана за 5G

Общинският съвет на Балчик прие решение за временен мораториум на изграждането на 5G мрежа на територията на общината. В решението, прието на последната сесия, се казва, че на основание на ЗМСМА се налага забрана за разполагането, ползването, поддържането и развитието на електронните съобщителни клетъчни мрежи от пето поколение и съоръжения към същите за период от 1 година, считано от датата на обнародване на решението.   

Искането за този мораториум е внесено в Общинския съвет от „Местна гражданска инициатива за забрана изграждането на антени за 5G излъчване на територията на община Балчик“ и е подкрепено с 183 подписа. Марин Попов от Инициативата каза за Про Нюз Добрич, че събирането на подписи продължава и към момента те са над 200.

В мотивите си гражданите прилагат изследвания, според които това излъчване е потенциално опасно.

Марин Попов заяви, че, за съжаление, няма българско изследване за влиянието на 5G излъчването. За мотивите са използвани най-вече европейски доклади. „Трябва да има държавно становище по въпроса и да се обясни какви са ползите от 5G мрежата за населението и икономиката, защото хората са объркани и не знаят на кого да вярват. Ние гледаме трезво на нещата и не вярваме на конспиративни теории. Смятаме обаче, че трябва да се знае защо тази мрежа е полезна и с какво, за да няма паника. В България обаче няма и опити за подобни изследвания“, посочи Попов.

По думите му Балчик е първата община в България, която приема такъв мораториум.

Общинският съветник Владимир Лафазански заяви, че е гласувал „за“ забраната, но решението не е било прието единодушно – имало е и гласове „против“ и „въздържал се“.

„Аз също съм направил проучване сред документи на ЕС. В доклад на Европейската агенция по околна среда пише, че трябва да се подхожда с предпазливост към 5G. Държавите-членки могат да гласуват регулаторна норма за мощността на излъчване. „Смятам, че като цяло българската държава толерира изгаряне на боклуци, поголовна сеч, унищожаване на водоеми. Така че ако някой реши да спести едни милиони, като на своя воля увеличи излъчването, което е в регламента, без това да подлежи на никакъв контрол /защото всички контролни органи в България са зависими/, той ще изложи на опасност реално природата и здравето на хората“, коментира Лафазански.

Той допълни, че всъщност не можем да избягаме от тази технология и че тя е необходима за автономния транспорт, за автоматизация на промишлени зони, за роботизация. „Смисълът на 5G не е в това да си провериш имейла или постовете във фейсбук. Смисълът е съвсем различен, той е заложен в т.н. Пътна карта Европа 2025. Това е по-скоро технически вид съобщителна мрежа, тя е предвидена преди всичко да бъде разположена край пътища, край транспортни артерии, в индустриални зони, за нуждите на автоматизацията, на автономните автомобили /т.н. интелигентни коли без шофьори/. В този документ е заложено, че обществени сгради, сгради за нуждите на образованието и др, по принцип трябва да организират своята свързаност кабелно, а не безжично. Но разбираемо е, когато големи компании тръгват да инвестират в разработването на нова технология, каквато е 5 джи, те ще разработят и телефони и ще участват в тази комерсиална надпревара кой да има по-бърз и по-добър телефон. Съответно поставят въпросните клетки в централните части на градовете“, посочи общинският съветник,

Той допълни, че приетият мораториумът няма императивен характер и може да бъде отменен, ако постъпят данни, че процесът не крие опасности. Той е просто предпазна мярка за защита на гражданския интерес.

В сайта peticiq.com пък още от месец май т.г. има петиция, събрала до момента 444 подписа.  В нея се казва: „Нека гражданите на гр. Балчик се обединим срещу инсталирането на 5G в нашия град! Нека сами се защитим и се борим за по- добър живот, както за нас самите, така и за поколенията! Нашите гласове, а не мълчание, могат да повдигнат планини! 5G е изключително вредно и опасно, и ако ви пука поне малко, поинтересувайте се и нека да действаме!“

Припомняме, че преди дни от Виваком съобщиха за Про Нюз Добрич, че към момента няма поставени допълнителни 5G антени. Покритието в централните градски части на всичките областни центрове е осигурено чрез съвместна работа на една честота на 4G и 5G, т.е.  достъпът до мрежата от пето поколение се осъществява на честотата, на която действа сега 4G, без промяна в антените.

„Подмяна на оборудването ще бъде наложителна, ако стартираме 5G мрежа на честота 3600 Mhz. Това може да стане през следващата година, след придобиване на необходимия честотен спектър. Той е отделен за функциониране единствено на 5G мрежата, което налага използването на отделни антени. Тези антени ще бъдат добавяни към съществуващите базови станции и ще се поставят съгласно Закона за устройство на територията и Закона за електронните съобщения, като отстоянията от съседни сгради се определя от Наредба на Министерството на здравеопазването“, посочиха още от телекома.

c