Четвъртък, 01 август 2024

01.08.2024

Последвайте ни

БАБХ въвежда допълнителни мерки срещу чумата по дребните преживни животни

Във връзка с влошената епизоотична обстановка в Румъния и Гърция и заболяването чума по дребните преживни животни, със заповед на изпълнителния директор на Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ), се въвеждат допълнителни мерки за предотвратяване на разпространението на болестта у нас.

Ръководството на Министерството на земеделието и храните (МЗХ), БАБХ и представители на животните асоциации, взеха решение за въвеждането на временна забрана за провеждането на животновъдни изложби и пазари за дребни преживни животни в страната.

Мярката е в допълнение към вече предприетите действия от страната на Агенцията, сред които засилване на контрола на всяка пратка живи дребни преживни животни, предназначени за доотглеждане или незабавно клане, с произход от засегнатите държави; извършване на клинични прегледи и вземане на проби за изследване наличие на вируса при животните за доотглеждане; засилен предкланичен и следкланичен преглед на животните, насочени за незабавно клане.

На заседанията на сформираните областни и общински епизоотични комисии ще се анализира актуалната епизоотична обстановка и необходимостта от предприемане на нови мерки за предотвратяване на проникването на заболяването в съответните райони на страната.

Заболяването не е опасно за хората, но е изключително опасно за овцете и козите и може да доведе до големи икономически загуби. 

c