Четвъртък, 01 август 2024

01.08.2024

Последвайте ни

28 графични разказа показва в галерията в Добрич Веселин Дамянов-Ves

в Художествена галерия - Добрич се откри изложбата „МЕЖДУ ЧЕРНО&БЯЛО“ - графика и рисунка на Веселин Дамянов-Ves.
Двадесет и осем графични разказа представя Вес пред публиката, ценители, граждани и гости на града ни, при откриването на изложбата, която е първата самостоятелна на автора в Добрич. Творбите са създадени през последните няколко години, като някои от тях са съвсем нови.
Вълнуващите артистични откровения за заобикалящото ни са изпълнени със ситуации, хора и животни, спокойни или търсещи, откриващи и искрени със себе. Изключителната му способност да борави с гледни точки, да пресъздава образи в тяхната същност, да „опредметява“ и превръща несъвършенствата във въздействащи художествени послания, утвърждават яркият му и разпознаваем творчески почерк. Черно-бели графични изображения /висок печат/ с цветни петна и елементи, представят пред зрителя на настоящата изложба пространствено-времеви монолози, определящи същността на персонажите - одухотворени образи или неодушевени обекти, реални или плод на яркото въображение на художника. Сложни и нюансирани в рисунката, в графичните отпечатъци цветовете са наситени - червено, жълто, зелено, синьо, изявяващи различни черти на характера, с присъщия за художника непринуден, наивистичен, но категоричен първичен израз в изобразяването на човека. Осезаема във фрагмента, откриваме динамиката на преживяното, омиротворена в спокойствието на обобщените обеми и хармонична в цялостното графично въздействие на формата. В богатството от графични състояния, образи и сложни акценти, в неповторимата, пълна с живот реалност на автора липсва отчуждение. Спецификата в творческия изказ на Веселин Дамянов – VES провокира рутината и фокуса на ежедневието, подтиквайки ни да го преоткрием и преживеем отново сетивно осъзнато.
За изложбата авторът споделя: „Пред добричката публика представям графични листове смесена техника с авторска намеса. Рисувам всеки ден, без да чакам музата и вдъхновението да дойдат, просто работя и нещата се получават от само себе си“.
Източник: Художествена галерия Добрич
c