Четвъртък, 01 август 2024

01.08.2024

Последвайте ни

Станимира Петрова: Горда съм, че за трети път защитавах цветовете на България на най-големия спортен форум

„За мен Олимпийските игри в Париж приключиха.

Горда съм, че за трети път защитавах цветовете на България на най-големия спортен форум.

Раздадох се максимално в подготовката и на всяка среща, оставих сърцето и душата си на ринга, но не ми е било писано.

Благодаря на всички за подкрепата!

Пожелавам успех на всички БЪЛГАРИ“

Това написа боксьорката Станимира Петрова в профила си във фейсбук. По-рано днес поставената под номер 1 в категория до 54 килограма Петрова претърпя поражение от китайката Юан Чан в мач, победата в който щеше да й гарантира най-малко бронз. 

Станимира Петрова: Явно не ми е писано да имам медал от Олимпиада 

Треньорът на женския национален отбор на България по бокс Борислав Георгиев не смята, че Станимира Петрова е заслужавала да загуби на четвъртфиналите на олимпийския турнир в Париж.

 „Не ми се говори. Равностойна среща. За мен не съм сигурен, че ще изгуби втория рунд. След това нямаше как да не атакува в третия, при условие че вторият го дават загуба с 4:1, а първия го взема  3:2. Изоставаше в резултата и трябваше да рискува. Бяхме я разучили, с абсолютно нищо не ни изненада. Станимира игра супер. Абсолютно равностоен мач, не мисля, че загуби. Както на едната, така можеше да се вдигне и ръката на другата. Пълен кантар, но така са видели съдиите“, коментира Георгиев, под чието ръководство Стойка Петрова спечели олимпийската титла на Игрите в Токио 2020 в категория до 51 килограма.  

Той разкри за случка в съблекалнята минути преди мача, която допълнително е повишила напрежението в българския лагер.

„Малко преди началото на мача дойдоха да й кажат да си смени екипировката, което за мен беше една азиатска схема. В последния момент, тя беше вече с ръкавиците и й казаха да си свали поличката и да си сложи нормален екип, защото не можело с поличка, въпреки че при проверката минахме с тази поличка и нямаше проблем, а и в първия мач тя игра с тази поличка. Според мен това са го направили китайците, наблегнали са да се обърне внимание на екипировката. А нали знаете, че като се каже на съдиите: „Внимавайте тука“, вече противникът е с една точка напред. За мен това не е правилно, рефлектира върху съдиите. Но това са големи нации, с големи ресурси. Не можем да се борим с тях“, коментира Георгиев.

Станимира Петрова е носител на званието "Спортист на годината" на Добрич за 2022 и 2023 година, състезател на боксов клуб "Борис Георгиев - Моката" в Добрич.

c