Вторник, 09 юли 2024

09.07.2024

Последвайте ни

Ампутираха крака на 78-годишен мъж, пожарникари го изнесоха на ръце от дома му в Балчик

Месеци наред възрастният мъж не е излизал от дома си, до който достъпът бе само „козя пътека“

78-годишен мъж, на когото преди години бе отнет достъпът до имота му в Балчик, се наложи да бъде изведен от дома си на носилка и на ръце, за да бъде откаран в лечебно заведение.

От няколко години Иван Първанов е затворник в собствения си дом, след като поредица от действия на различни институции го оставя без достъп до имота му. Той си проправя такъв през изоставени имоти по “козя пътека“, която предвид възрастта си вече не може да използва.

От месеци не е излизал. Негов познат Димо Данев му е носил храна, която подавал с въже, което Иван Първанов спускал. Обратно е пускал боклука си, който Данев да изхвърли.

От месеци не бе излизал от дома си. Падал многократно, а в резултат на раните единият крак на диабетика е гангренясал.  

Данев потърсил помощ, за да може Първанов да излезе от дома си и да бъде откаран до медицинско заведение. До дома му обаче автомобил, включително и на Бърза помощ, няма достъп.

Трима служители на смяна и началникът на  Районната служба „Пожарна безопасност и защита на населението“ в Балчик Стелиян Стойчев  пренесли носилката на около 300 метра, като част от тях са 20 много стръмни стъпала, около 15 метра. След това около 250 метра козя пътека.

„Благодарение на това, че са му отнели достъпа до имота, той е ползвал буквално козя пътека, по която ние го свалихме по сигнал от негов познат Димо Данев“, каза той. Възрастен човек, падал многократно, никой не се грижи за него.   

Заради съседски спор: Ограда пречи на възрастен мъж от Балчик да излезе от дома си

„Благодарности за отзивчивостта, бързата реакция и отлично свършената работа от служителите на Районна служба "Пожарна безопасност и защита на населението" - град Балчик. Иван нямаше как да напусне дома си (най-вероятно за последен път) без тяхната помощ. А този начин се наложи поради възникнала гангрена на крака вследствие на многократните падания по стръмната "козя" пътека, по която общински управници, нотариуси и съдии го принудиха да достъпва до дома си, вследствие на отнетия му достъп по път, който сам е построил и дарил на общината“, написа Димо Данев.

По-късно той съобщи, че Иван е с отрязан крак и вече няма да може да се покатери до имота си. „Последният вероятно ще бъде продаден на безценица заради отнетия достъп (предполагам на „СЪСЕДА“). Сега съм останал с надеждата Иван, дори и без крак, да доживее дните си спокойно под грижите на роднините си, наследници на донеслия гангрена на Иван имот…“, посочи Димо Данев.

„От професионална гледна точка съм виждал много неща, но от човешка гледна точка е много тежко“, сподели пред Про Нюз Добрич началникът на Районната служба „Пожарна безопасност и защита на населението“ в Балчик Стелиян Стойчев.

Преди няколко години Про Нюз Добрич разказа трагичната история на Иван Първанов. Той закупил имота си във вилната зона още в средата на 80-те години. Наоколо все още нямало продадени парцели. Направил си вила и чакълен път. Съседи потвърждават, че участъкът е бил използван като улица, но твърдят че това е плод на добросъседски отношения. Между „Улица десета“ и имотите на Иван Първанов и съседите му стои висок и стръмен скат. Вълко Василев казва, че в целия град Балчик е така и всеки си прави подходи. Иван Първанов изгражда подхода към къщата си през имота на съседа Христо Янев преди повече от 20 години.

„Двадесет и няколко години аз към никого нямам претенция и за нищо. И решиха да ми вземат пътя, който ми е даден със заповед №32 на общината от 1995-а година за достъп до терена“, казва Първанов.

Въпреки заповедта съдът е позволил на съседа Христо Янев да огради имота си, включвайки и спорната улица. Янев купува имота си през 2005 година.

„Аз казах, искам законни граници - дали са вляво, вдясно, искам спокойствие. Аз съм дошъл в пенсионна възраст тук да си живея спокойно. Да ми определят граници. Те определиха граници, които г-н Първанов не го устройваха. И започна да съди общината“, казва Христо Янев.

След години съдебни спорове, Административният съд отхвърля исковете на Първанов, а съседът построява ограда. Първанов завежда ново дело.

„През 2018 година, още на първа инстанция, казаха – да, има разминаване, поради неправилно замерване навремето, че е било по-примитивно - сега е по-модерно, с електронно замерване. Има разминаване с 54 квадратни метра“, посочва Янев.

Той премества оградата си, но подава иск да встъпи във владение на целия си имот, който включва и участъка, по който преминава Иван Първанов. Оказва се, че подстъпът до дома на Първанов е част от имота на Янев и той иска промяна в подробния устройствен план. Решението на Върховния касационен съд е в полза на Христо Янев и той изгражда новата ограда.

Има пътека, по която може да се стигне до имота на Първанов. Той обаче твърди, че не може да я използва, защото е стръмна и опасна. На въпрос как се снабдява с хранителни продукти и лекарства, Първанов отговаря: „Чрез добри хора. Хвърлям му кофа през мрежата, доставя ми хляб, доставя ми лекарства.“ Мъжът казва, че не е добре и има повишена кръвна захар.

От Община Балчик заявиха, че нарушение на закона няма.

„Оградата е направена точно съгласно съдебното решение. Съгласно кадастъра, той има достъп до имота си. Независимо че скатът е стръмен, той можеше да си направи досега не знам колко пъти пешеходни стълби. Общината няма право да строи в частен имот. Като му направим достъп през общинската част, следващите метри кой ще му ги направи?“, заявява кметът на Балчик Николай Ангелов.

И така, оградата, преграждаща пътя, е законна, а единственото решение е възрастният мъж да изгради подход към имота си.

 

c