Понеделник, 08 юли 2024

08.07.2024

Последвайте ни

Неизвестен окичи със знаме на Народна Република България паметник в центъра на Добрич

Неизвестен окичи със знамето на Народна Република България паметника на Светите братя Кирил и Методий в центъра на Добрич, видя репортер на Про Нюз Добрич. Флагът е върху постамента, затиснат с плоча.

Разликата между националното знаме на Република България, утвърдено в сега действащата Конституция, и държавния символ на Народната република, е в изобразения държавен герб. Според Живковската конституция от 18 май 1971 г. гербът на НРБ е кръгъл, в средата на небесносин фон е изобразен изправен лъв на зъбчато колело. Фонът е обграден от двете страни с житни класове, обвити по средата с национална трицветна лента. Над лъва е изобразена червена петолъчна звезда, а отдолу, където се преплитат класовете, на червена лента са написани със златен цвят годините на основаването на първата българската държава (681) и „победата на социалистическата революция“ (Деветосептемврийския преврат) в България (1944), като този вариант на герба на НРБ е валиден до 1990 г.

Според Чл. 166. от Конституцията на Република България, в сила от 13.07.1991 г.,  знамето на Република България е трицветно: бяло, зелено и червено, поставени водоравно от горе надолу, на него няма герб.

c