Понеделник, 01 юли 2024

01.07.2024

Последвайте ни

Африканският музикант Вийо Фарка Туре свири за първи път в България

Африканският музикант Вийо Фарка Туре ще свири за първи път в България на 2 юни, съобщават организаторите от „Аларма пънк джаз“. Датата на концерта съвпада с празника на програма „Христо Ботев“, където е роден фестивалът.
Вийо Фарка Туре е син на краля на блуса в Западна Африка – Али Фарка Туре, който през 1968 година гостува на Младежкия фестивал в София.
Борейма Вийо Фарка Туре е роден през 1981г. в Ниафунке, Mали. Дебютния си албум издава на 25-годишна възраст, през 2006 – годината, в която светът се прости с великия му баща. В проекта свирят легенди като Тумани Диабате, Басеку Куяте и нюйоркският барабанист Тим Кейпър (останал дълги години след това в групата на Вийо, а в световен план познат като член на различни групи на Сиро Баптиста, Брайън Марсела, Джон Зорн, Антъни Брекстън, Майк Стърн, Тревър Дън, Кени Уолесен).
В този музикален дебют от 2006 г. звучи и китарата на Али Фарка Туре и това са едни от последните записи на големия музикант, символично предаващ короната на своя син.
„Още с втория си албум – Fondo, Вийо заявява себе си като оригинален китарист и певец със собствен почерк, верен на традициите, от които идва, но лека-полека излизащ от огромната сянка на баща си. През следващото десетилетие и половина следват още 8 албума, в които често ще чуваме музиканти от голямото семейство като Сюлеймане Кане (джембе, перкусии) и Али Магаса (бас) от групата на Али Фарка, Сидики Диабате, басиста Йоси Файн („превел“ години по-късно западноафриканския блус на езика на Близкия Изток), Маршал Хенри – на бас, Шейх Тидиан Сек – на клавишите и други, а конкретно в албума The Secret – и други световни (и познати на доста по-широк кръг слушатели) гости като Дейв Матюс, Дерек Тръкс и Джон Скофийлд“, разказват от „Аларма пънк джаз“.
Припомнят, че 2022 година е ключова за кариерата на Вийо Фарка, тъй като тогава излизат албумите Les Raciners, първи негов за лейбъла на баща му (а и на музикантите от Buena Vista Social Club), и Аli – с песни на Али Фарка Туре, аранжирани и изсвирени в стила на триото Khruangbin, заедно със самите тях. Албумът е обявен за един от албумите на годината от Елтън Джон.
Вийо Фарка Туре е познат още като създател на благотворителната фондация Amahrec Sahel, с която от 2012 г. оказва хуманитарна помощ за възстановяване на Мали и Сахел, подпомага училища, сиропиталища и културни организации и закупува инструменти за млади музиканти в Мали. Ръководи и фондацията „Али Фарка Туре“, която управлява културното наследство, завещано от Али, и посветена на развитието на културата в Мали.
/ДД

c