Петък, 19 април 2024

19.04.2024

Последвайте ни

80 000 лева в пропуснати ползи отчита Красимир Петров, собственик на два от задържаните в Румъния риболовни кораби

На около 80 000 лева възлизат пропуснатите ползи за Красимир Петров от Балчик, който е собственик на два от трите задържани в Румъния риболовни кораба, каза той за Про Нюз Добрич.

„Тази година има много рапани. Изгубихме едни 50 000 лева. От калкана още 20-30 хиляди. 80 000 дотук“, уточни той. Петров и рибарите му нямат друг начин за препитание. „Пуснал съм хората на борсата, ние стоим гладни и така“, добави собственикът на двата кораба.

В петък екипажите на трите запорирани плавателни съда отново са в Румъния. „Май разпити пак ще има, но аз нямам какво повече да им кажа. Водихме дело за пускане на корабите – не ги пуснаха. Сега се надяваме на Мария Габриел. Сигурно ще направим една стачка, ще затворим границата с Румъния. Нека новото правителство малко да влезе в час“, каза още Петров.

„И заместник-министрите им уволниха. Човекът, който ни движеше работите – Явор Недев, сигурно и него са го уволнили. Той беше съветник по рибарството на министъра и беше най-добре запознат. Беше шеф на ИАРА (Изпълнителната агенция по рибарство и аквакултури – б. а.), като стана случаят с Христо Спасов“, отбеляза той.  

По думите му има неофициална информация, че целта на румънските власти е „да ни уплашат и да не ходим там, затова 5-6 месеца ще ни държат корабите“.

Петров не вижда смисъл да защитава интереса си в Европейския съд по правата на човека, както направи Спасов. „Като стигна до Страсбург, какво? Обезщетението знаете ли какво е смешно? Те му присъдиха (на Спасов – б. а.) 10 000 евро обезщетение и 4000 евро за адвокати и казаха: „Румъния да плаща.“ Румънците викат: „Ние сме най-осъжданата държава – пука ни.“ Докато няма закон за лична отговорност – този, дето е сбъркал, да вади от джоба си, така ще е. За нас капитанът на катера взе решение да ни арестува против всякакви регламенти и правила за рибарството. И „ИАРА-джията“ и той – те двамата трябва да вадят от джоба и да плащат. Ако има такъв закон, знаете ли кога ще вземат това решение“, смята Красимир Петров.

Трите кораба с десет български граждани на борда бяха задържани на 23 март на около 100 км източно от Констанца заради съмнения за улов на черноморска акула в изключителната икономическа зона на Румъния по време на действаща забрана. Два дни по-късно всички моряци се завърнаха в България, но без плавателните съдове.

На 26 март заместник-министърът на земеделието Георги Събев се срещна с рибарите в Балчик. На брифинг той коментира, че „все още няма официален акт, въз основа на който българските рибарски кораби са задържани, а това буди сериозни притеснения“.

Събев обясни, че българските кораби са осъществявали риболов в акватория, която се води общностна – на целия Европейски съюз. „Те имат право да осъществяват риболов на различни от квотираните запаси. На ниво Европейски съюз за Черно море има квота и ограничение на количеството единствено за калкан и за цаца. За другите видове кораби на другите държави от Европейския съюз могат спокойно да осъществяват риболов. Това са правили и българските риболовни кораби“, допълни той.

„Доколкото разбираме, българските кораби са били задържани въз основа на изисквания ексклузивно на румънското законодателство, а не на общоевропейското такова в сферата на рибарството. Европейското законодателство има превес над всякакъв вид национални декрети, наредби и разпореждания“, каза още Събев.

Той припомни подобен случай от 2011 година, когато в Румъния бе задържан риболовният кораб на Христо Спасов от Балчик. Над десетилетие по-късно – в началото на декември 2022 година, Европейския съд по правата на човека в Страсбург потвърди, че задържането на плавателния съд е било неправомерно.

c