Сряда, 24 април 2024

24.04.2024

Последвайте ни

Българските рибари обжалват запора на корабите си, заседание ще има след около 2 седмици

Все още няма обвинителен акт срещу българските рибари, чиито кораби бяха запорирани в Румъния на 5 април с цел обезпечаване на бъдещи финансови претенции. Това обаче не е необичайно, каза за Про Нюз Добрич техният адвокат Димитър Димитров.

Рибарите обжалват ареста на трите плавателни съда. Два от тях са собственост на Красимир Петров от Балчик. Жалбите са внесени и е трябвало да бъдат разгледани вчера, но заседанието се е отложило. Следващото е насрочено за след около две седмици, добави адвокат Димитров.

Трите кораба с десет български граждани на борда бяха задържани на 23 март на около 100 км източно от Констанца заради съмнения за улов на черноморска акула в изключителната икономическа зона на Румъния по време на действаща забрана. Два дни по-късно всички моряци се завърнаха в България, но без плавателните съдове.

На 26 март заместник-министърът на земеделието Георги Събев се срещна с рибарите в Балчик. На брифинг той коментира, че „все още няма официален акт, въз основа на който българските рибарски кораби са задържани, а това буди сериозни притеснения“.

Събев обясни, че българските кораби са осъществявали риболов в акватория, която се води общностна – на целия Европейски съюз. „Те имат право да осъществяват риболов на различни от квотираните запаси. На ниво Европейски съюз за Черно море има квота и ограничение на количеството единствено за калкан и за цаца. За другите видове кораби на другите държави от Европейския съюз могат спокойно да осъществяват риболов. Това са правили и българските риболовни кораби“, допълни той.

„Доколкото разбираме, българските кораби са били задържани въз основа на изисквания ексклузивно на румънското законодателство, а не на общоевропейското такова в сферата на рибарството. Европейското законодателство има превес над всякакъв вид национални декрети, наредби и разпореждания“, каза още Събев.

Той припомни подобен случай от 2011 година, когато в Румъния бе задържан риболовният кораб на Христо Спасов от Балчик. Над десетилетие по-късно – в началото на декември 2022 година, Европейския съд по правата на човека в Страсбург потвърди, че задържането на плавателния съд е било неправомерно.

 

c