Петък, 19 април 2024

19.04.2024

Последвайте ни

Красимир Петров от Балчик е собственик на два от задържаните в Румъния риболовни кораби

Трите екипажа наброяват общо 10 души. Задържани са на корабите, които са в Гранична полиция в пристанището в Констанца

Три български риболовни кораба са задържани в териториалните води на Румъния. Както Про Нюз Добрич първи съобщи, два от корабите са от Балчик, а един е от Варна.

Трите екипажа наброяват общо 10 души. Задържани са на корабите, които са в Гранична полиция в пристанището в Констанца. Това съобщи за Про Нюз Добрич собственикът на двата риболовни кораба от Балчик Красимир Петров.

Обясни, че са били на 50 мили, източно от Констанца. Румънските власти ги задържали за проверка, твърдят, че са нарушили забрана за улов на акула. На двата кораба на Красимир Петров е имало 20 акули, а на варненския кораб – 5.

„Конфискуваха ни всичкия улов. Предявяват ни обвинение, ще има следствие, дела и т.н.“, каза Петров. По думите му се повтаря случаят от 2011 година, когато корабът на капитан Христо Спасов от Балчик с 10-членен екипаж беше арестуван край Мангалия на 22 мили от брега с мотива, че балчишките рибари бракониерстват. Спасов прекара 34 дни в ареста, а корабът му бе задържан за година от румънските власти. След 10-годишни съдебни процедури Европейският съд по правата на човека се произнесе по казуса на капитана на риболовен кораб от Балчик Христо Спасов срещу Румъния.

„Повтаря се случаят с Христо Спасов, точно по същия начин“, каза Красимир Петров.

Обясни, че румънските власти им дали да разпишат протокол, че ловят в икономическите води на Румъния, а не в общоевропейски води. Разписах, че не съм съгласен, каза капитанът. По думите му тази забрана за улов на акула е румънска, а не европейска, а ние като страна член на Европейския съюз работим по регламенти.

Задържаните риболовци и адвокатът им са се свързали с българските власти, с министъра на външните работи. Притесняваме се за корабите си. Отново ще ги задържат за една година и половина и ние ще фалираме, каза още Красимир Петров.

c