Понеделник, 15 април 2024

15.04.2024

Последвайте ни

56 лекарства за сърдечно-съдови болести вече са безплатни, а над 300 – с намалено доплащане

След положителното становище на Министерството на финансите и на Министерството на здравеопазването Националният съвет по цени и реимбурсиране на лекарствените продукти одобри окончателно решението, с което лекарствата се реимбурсират на 100% от Националната здравноосигурителна каса и от днес,  2 април 2024 г., те са напълно безплатни за пациентите.

Заплащането от НЗОК е 100% за поне една разновидност на лекарствата, съдържащи 52 активни вещества в позитивния лекарствен списък, които се изписват с рецепта и се намират в аптечната мрежа. В списъка са включени всички 407 различни дозировки и търговски наименования на тези 52 активни вещества, които притежават разрешение за употреба в България. За всяко активно вещество има един или повече лекарствени продукти/разфасовки, които са напълно безплатни. За различните им разновидности има доплащане от страна на пациентите, което е значително намалено (средно с 58%) спрямо досегашните нива на доплащане. За 40 от лекарствата доплащането е под 1 лев.

За улеснение на гражданите Министерството на финансите публикува пълния списък на 407-те лекарства с различните им наименования и дозировки, като те са подредени по цени след реимбурсация.

Пълния списък на лекарствата вижте тук.

c