Петък, 26 април 2024

26.04.2024

Последвайте ни

Новата схема 6:6 с временни мерки за учениците в област Добрич от днес

Разпоредени са временни противоепидемични мерки в област Добрич, считано от 15.10.2021г. Шест от класовете - V, VI, VIII, IX, X и XI преминават за две седмици в режим на дистанционно обучение (онлайн). Останалите шест продължават в присъствена форма.

След проведено заседание на 12.10.2021г. на Областния кризисен щаб за превенция разпространението на коронавирус COVID-19 в Област Добрич и съгласуване на временните противоепидемични мерки с доц. д-р Ангел Кунчев -  Главен държавен здравен инспектор на Република България, поради усложнената епидемиологична обстановка на разпространение и заболеваемост от COVID-19 на територията на Област  Добрич и с цел  осигуряване живота и здравето на жителите на областта, със Заповед № РД-01-1147/13.10.2021г. на Директора на Регионална здравна инспекция - Добрич са разпоредени следните временни противоепидемични мерки за областта:

  •  1. Временно преустановяване на учебния процес за учениците от 5-ти, 6-ти, 8-ми, 9-ти, 10-ти и 11-ти клас, считано от 15.10.2021 г. до 31.10.2021г.
  • 2. Изключения от забраната по т.1 от настоящата заповед се допуска за слети паралелки, в които има ученици от 7-ми и 12-ти клас.
  • 3. Посещенията на непълнолетни лица в заведения за хранене и развлечения и в търговски обекти тип МОЛ да става само в присъствието на родител или настойник.
  • 4. Дейностите, които не са преустановени или забранени с цитираната заповед, се провеждат при спазване на всички противоепидемични мерки, въведени със Заповед РД-01-748/02.09.2021 г. и Заповед № РД-01-743 от 31.08.2021 г. на Министъра на здравеопазването.

Контрол за спазване на въведените противоепидемични мерки на територията на област Добрич се осъществява от държавни здравни инспектори или от длъжностни лица, определени от директора на регионалната здравна инспекция, длъжностни лица, определени от директорите на областните дирекции на Министерството на вътрешните работи, или длъжностни лица, определени от кметовете на общини.

Издадената Заповед влиза в сила от 15.10.2021г.

Майка пита министри за онлайн обучението в Добрич, предупреждава за протести

Съгласно чл. 105 ал.5 от Закона за предучилищното и училищното образование директорът на РЗИ има право единствено да преустанови временно образователният процес в училището, но не и да разпореди преминаването в друга организация на обучение.  Това е в правомощията на Министъра на образованието. Съгласно чл.105 ал. (6) от същия закон, когато поради извънредни обстоятелства присъственият образователен процес в училището е преустановен, както  в случаите по чл.105 ал. 5, дните са учебни, ако са създадени условия за обучение на учениците от разстояние в електронна среда при условията и по реда на чл. 115а, ал. 1, 4 и 5 от Закона за предучилищното и училищното образование.

Част от учениците в област Добрич от 15.10 учат онлайн по заповед на министър Денков

За всички родители, които се тревожат относно въвеждането на дистанционно обучение за 5-ти, 6-ти, 8-ми, 9-ти, 10-ти и 11-ти клас, от РЗИ-Добрич припомнят текста на чл. 115а от Закона.

Закон за предучилищното и училищното образование

Чл. 115а. (Нов - ДВ, бр. 82 от 2020 г.) (1) Когато поради извънредни обстоятелства присъственият образователен процес в училището е преустановен, както и в случаите по чл. 105, ал. 1, 3 и 5, с изключение на обявяването на ден за честване на празника на общината, след заповед на министъра на образованието и науката обучението на учениците, записани в дневна, вечерна, задочна, индивидуална и комбинирана форма на обучение и в дуална система на обучение, се осъществява, доколкото и ако е възможно, от разстояние в електронна среда чрез използване на средствата на информационните и комуникационните технологии.

(2) В иновативни училища като елемент на иновация по отношение на организацията, свързана с подобряване на качеството и с повишаване на резултатите от обучението, се допуска присъственото обучение в училището за учениците от V до XII клас в дневна, вечерна, комбинирана или задочна форма, както и по чл. 108, ал. 5, т. 1 да бъде съчетано със синхронно обучение от разстояние в електронна среда, но за не повече от 20 на сто от задължителните и/или избираемите учебни часове по един или повече учебни предмети, за които това е приложимо.

(3) По избор на ученика при условията на чл. 12, ал. 2 и след заповед на директора на училището, при наличие на необходимите технически и технологични средства, обучение от разстояние в електронна среда за не повече от 30 учебни дни може да се осъществява и за ученик, записан в дневна, вечерна, задочна, индивидуална или комбинирана форма на обучение, както и в дуална система на обучение, който по здравословни или други уважителни причини, удостоверени с документ, не може да посещава училище.

(4) При обявена извънредна епидемична обстановка, когато присъственият образователен процес в училището не е преустановен, при наличие на необходимите технически и технологични средства, обучението в дневна, индивидуална или комбинирана форма от разстояние в електронна среда може да се извършва за отделен ученик за повече от 30 учебни дни до края на извънредната епидемична обстановка:

1. ако поради здравословни причини, удостоверени с медицински документ, присъствието на ученика в училище поставя в риск живота или здравето му;

2. ако поради здравословни причини, удостоверени с медицински документ, присъствието на ученика в училище поставя в риск живота или здравето на лица, с които той живее на един адрес;

3. по избор на ученика или родителя при условията на чл. 12, ал. 2 и след разрешение на началника на регионалното управление на образованието.

(5) В случаите по ал. 4, т. 1 - 3, когато училището не може да осигури провеждането на дистанционни учебни часове, възможности за обучение от разстояние в електронна среда могат да се предоставят от друго, определено от регионалното управление на образованието училище, което предлага такова обучение или организира дистанционна форма на обучение.

(6) Обучението от разстояние в електронна среда включва дистанционни учебни часове, самоподготовка, текуща обратна връзка за резултатите от обучението и оценяване.

(7) Обучението от разстояние в електронна среда се извършва от учителите в рамките на уговорената продължителност на работното им време, като изпълнението на нормата преподавателска работа се урежда в държавния образователен стандарт за нормирането и заплащането на труда.

Заповед от 14.10.2021 г. на Директор на РЗИ-Добрич

c