Понеделник, 06 май 2024

06.05.2024

Последвайте ни

Навършват се 38 години от трагедията в Чернобил

На 26 април светът почита жертвите на Чернобилската катастрофа. Изминаха 38 години от аварията в Атомната електроцентрала в Чернобил. Думата «Чернобил» става синоним на най-голямата и страшна промишлена катастрофа в света: замърсява се почти 10 процента на територията на Украйна, страдат 3 млн. души. Стотици хиляди хора са били изложени на унищожителното действие на радиацията, огромни територии, граничещи с АЕЦ в Украйна и Беларус, ще останат необитаеми за поне още 100 години.

Според доклад на "Грийнпийс" от 2006 г., трагичният инцидент е довел до над четвърт милион случая на рак, от които почти 100 хиляди са се оказали фатални.

Инцидентът се случва в 1 часа и 23 минути през нощта на 26 април 1986 г. В околната среда попада голямо количество силно токсични радиоактивни компоненти от активната зона на ядрения реактор. Малките радиоактивни частици се разнасят в горните слоеве на атмосферата и се разпространяват над огромни територии. Най-голямото замърсяване получава 30-километровата зона около АЕЦ.

По време на катастрофата през 1986 г. Украйна е част от Съветския съюз. В дните след бедствието ръководството на СССР се опитва да прикрие инцидента. Въпреки това не след дълго други държави разбират, че нещо не е наред. Мониторинговите станции в Европа отчитат необичайно високи нива на радиация.

Длъжностни лица притискат Съветите за обяснение и Москва в крайна сметка признава за аварията в Чернобил. Това предизвика международно недоволство по целия свят относно опасностите, породени от радиоактивните емисии. Последствията имат огромни политически и икономически последици. През следващите години Съветският съюз е подложен голям натиск и претърпява масивни промени.

Когато Чернобилската електроцентрала избухва, не е засегнат само тогавашния СССР. Отровната радиация, която изхвърча в атмосферата, се носи над много европейски страни, включително България.

Комунистическата власт в страната ни също скрива инцидента и не предупреждава хората да предприемат елементарни мерки, за да се предпазят.

Над унищожения от експлозията реактор се вдига саркофаг със срок на експлоатация от 30 години. През 2012 г. започва изграждане на нов покрив, за да подмени саркофага. Строителни и монтажни работи по изграждане на нов 110-метров купол са проведени в течение на 4 години и на 2016 г. четвърти енергоблок на Чернобилската АЕЦ беше покрит с движима конструкция. Новият саркофаг е най-голямата движима конструкция в света.

c