Петък, 26 април 2024

26.04.2024

Последвайте ни

Майка пита министри за онлайн обучението в Добрич, предупреждава за протести

Мария Петрова, майка на две деца, изпрати сигнал относно въведени противоепидемични мерки в област Добрич. Той е адресиран до министрите на здравеопазването и образованието, областния управител, директор на РЗИ- Добрич и началника на РУО.

Поводът е решението на Областният координационен щаб, с който се въвеждат нови ограничителни мерки в училищата в област Добрич от 15 до 30 октомври заради увеличаващия се брой заразени с коронавирус и карантинирани учители и ученици. Както Про Нюз Добрич вчера съобщи по предложение на директора на Регионалната здравна инспекция д-р Светла Ангелова учениците от 1 до 4 клас продължават присъственото обучение. Тези от 5, 6, 8, 9, 10 и 11 клас преминават на онлайн обучение. Учениците от 7 и 12 клас ще останат в училище. В слетите паралелки в малките населени места, където има седмокласници, обучението продължава присъствено.

 В сигнала на майката от Добрич се казва: "Като родител на две деца и представител на мнението на хиляди потършевши Ваши гласоподаватели, поставям официално запитване към Вас относно въведените мерки в област Добрич от 15 до 31 октомври, с решение на Областен щаб, а именно - преминаване към обучение от разстояние на учениците от 5-и, 6-и, 8-и, 9-и, 10-и и 11-и клас за период от две седмици. Какво се случи с обещанията училищата да се затварят последни? С идеята за ротационен принцип на присъствено обучение? С въведените прагове на заболеваемост, при които се вземат определени мерки?", пита Мария Петрова.

Нови мерки в област Добрич: Част от учениците преминават на онлайн обучение

Тя посочва, че област Добрич към днешна дата не е минала прага на заболеваемост от 500 на 100 хил души.

"Очевидно отново се започва с хаотични решения, с прехвърляне на "вината" към учениците, докато заведения, молове, школи и пр. обекти работят. Как ще ограничите събирането на децата в кафенета и заведения? С посочване на безсмислено условие за недопускане на непълнолетни без придружител в заведения за хранене и пр. или ПРАХ В ОЧИТЕ на хората..... защото всички виждаме как контрол няма и не може да има", пита майката.
"Предполагам е време да се започне с организирането на простести от страна на родителите, за да обърнете внимание на групата от обществото, която пренебрегвате за сметка на бизнес интереси на работещи, и то очевидно неспазващи мерките търговски обекти и заведения. За да обърнете внимание на бъдещето на тази държава", предупраждава жената.

c