Сряда, 08 май 2024

08.05.2024

Последвайте ни

Общинският съвет за втори път отхвърли тегленето на кредит за нов пазар в Добрич

За втори път Общинският съвет на Добрич отхвърли тегленето на кредит от Общината за реализиране на проекта за нов кооперативен пазар в града. През месец юни съветниците не разрешиха поемането на дългосрочен общински дълг от 4,8 милиона лева за строителството на пазара и прилежащите площи. Предложението бе внесено за обсъждане и на днешната сесия на ОбС, но бе отново отхвърлено – този път с 15 гласа „за“, 6 „пртив“ и 12 „въздържал се“.

Стопираха проекта за нов пазар в Добрич – съветниците отказаха да се тегли кредит

Детелина Николова заяви, че кредит не трябва да се тегли, а нов пазар да се направи чрез публично-частно партньорство. Другият вариант според нея е пазарът да залегне в Интегрирания план за развитие през следващия програмен период и Общината да не се натоварва с този голям дълг. Тя попита дали въобще е обмисляна възможността да се действа чрез публично-частно партньорство. 

С наемите от пазара в Добрич 13 г. ще се плаща кредита за новия му облик

Кметът Йордан Йорданов отговори, че становището е, че пазарът трябва да остане публична общинска собственост. Той подчерта, че ако се изтегли кредит, той ще се изплаща сам в годините напред от наемите на пазара. Ако пък се разчита на европейски средства, това ще удължи процеса, посочи кметът.

Георги Желев допълни, че пазарът вече е бил преди години обект на публично-частно партньорство с ПФК „Добруджа“, което не е довело до нещо добро. Михаел Игнатов пък изтъкна, че гражданите на Добрич искат пазарът да се строи и съветниците не бива да бъдат прът в колелата за нещо позитивно.

Най-вероятно проектът ще се обсъжда отново след шест месеца.

c