Събота, 27 април 2024

27.04.2024

Последвайте ни

С наемите от пазара в Добрич 13 г. ще се плаща кредита за новия му облик

Близо 5 милиона лева кредит смята да тегли Община Добрич за реализирането на проекта „Нов облик на Централен пазар гр. Добрич и прилежащата му територия“.

На проведеното днес обществено обсъждане кметът Йордан Йорданов съобщи, че намерението е този кредит да се погасява в годините напред от приходната част от наеми на съответните павилиони на пазара. Така е изчислен, че в периода, посочен за погасяване, погасителните вноски да се плащат от наемите на павилиони, щандове и всичко, което Общината ще притежава като обекти на пазара и ще ги отдава  под наем“.

Зам.-кметът Добринка Стоилова обясни, че финансирането се предвижда да се извърши от Регионален фонд за градско развитие АД и е на обща стойност 4,860 млн. лв., от които инвестиционен кредит 4,660 млн. лв. и 200 000 лева ДДС. Срокът на усвояване е до 18 месеца, а погасителният план е 174 месеца  (14,5 години) с 18 месеца (1,5 години гратисен период).

След проведен архитектурен конкурс през октомври 2019 г. на първо място бе обявен проектът на “АДА – Агенция дизайн и архитектура” АД, София. 

Пазарът ще е на площ от 6 декара. Ще е на едно ниво. Посочено беше, че е осигурена  достъпна среда и са приложени всички мерки за безопасно придвижване в рамките на пазара и подходите към него. За пешеходен достъп са осигурени рампи с наклони, ширини и парапети съгласно изискванията. В началото и в края на рампите и стълбищата са предвидени ивици от тактилни плочи. По периферията, успоредно на надлъжната ос на площадката, са разположени 10 бр. павилиони с търговски подобекти. В централната част са разположение 96 щанда. Отделно от тях успоредно на ул. „Огоста“, са налични още 20 щанда, разположени под покритие, част от покрива на съседните павилиони. Определено е място на 1 павилион с функция „ресторант“. Определени са места за тераса към ресторанта и площадка за продажба на дръвчета. Обособени са места за провеждане на временни пазари и изложения – едното около фонтана в централната част на пазара и другото по периферията от западната страна.

Общият брой паркоместа за функционирането на пазара ще е 219 бр. Предвидени са три чешми и 32 пейки. На площадката през Пазара се предвижда и сух фонтан, който ще освежава това публично пространство в горещите дни, но няма да препятства използването на площта в случай на събития.

c