Сряда, 24 април 2024

24.04.2024

Последвайте ни

Стопираха проекта за нов пазар в Добрич - съветниците отказаха да се тегли кредит

Проектът за обновление на Централния пазар в Добрич е стопиран. Общинският съвет отхвърли предложението на администрацията да бъде изтеглен дългосрочен кредит в размер до 4 860 000 лева за реализиране на проекта „Нов облик на Централен пазар гр. Добрич и прилежащата му територия“.

15 от общинските съветници гласуваха „за“ поемането на общинския дълг, 6 бяха против, 14 – „въздържали се“.

В залата бяха зададени многобройни въпроси и направени различни предложения. Съветници попитаха как ще се възвърне инвестицията, ще бъдат ли достатъчни приходите от пазара в следващите 14,5 години, за да се изплаща кредитът и ще се вдигнат ли наемите на търговците.

С наемите от пазара в Добрич 13 г. ще се плаща кредита за новия му облик

Кметът Йордан Йорданов обясни, че периодът е достатъчен за погасяване на дълга, тъй като след обновлението пазарът ще стане привлекателен и приходите ще нараснат. Идеята била ремонтът да се осъществи максимално бързо, в един етап, за да няма последствия за търговците.

Зададени бяха и въпроси защо трябва не толкова богатата ни Община да инвестира в тази дейност и защо не се мине към публично-частно партньорство с привличане на частен финансов ресурс. Кметът заяви, че опитът отпреди 15 години с партньорството на Общината с Футболния клуб не е добър и че навсякъде е практика общините да инвестират в такъв тип обекти.

Иво Пенчев посочи, че не е правено геоложко проучване на терена, че геологията не позволявала такава структура и че за да се изпълни проектът трябва да се вложи бетон за около 1 милион лева, което не е предвидено. По думите на зам.-кмета Пенчо Керванов, техническият проект не може да бъде променен и в него са предвидени носещи пилони, които да държат конструкцията.

На въпрос няма ли да станат много кредитите и ще може ли Общината при нужда да тегли и други, кметът отговори, че това е възможно. Все пак общинските съветници с гласуването си отказаха поемането на дълга, тъй като за даване на съгласие за изтегляне на кредит са нужни 50% плюс един глас.

c