Петък, 26 април 2024

26.04.2024

Последвайте ни

ПГ по ТС „М. В. Ломоносов” в Добрич чества 80-годишен юбилей

Професионалната гимназия по техника и строителство “М. В. Ломоносов” в Добрич чества тази година своята 80-годишнина. Тя е първото техническо училище в града. Създадено е  през 1941 г. със заповед № 3308 от 13.08.1941 г. на Министерството на търговията и промишлеността под името Държавно практическо промишлено коларо-железарско училище. През 80-годишната история на училището са завършили над 20 хил. ученици, които в миналото и днес са водещи специалисти в града и региона.

„Историята на гимназията е много богата, имаме наследство от Електротехникума, от СПТУ по машиностроене, от Механотехникума“, каза директорът й Юлиана Дикова.

През учебната 2020/2021 г. в ПГ по ТС „М. В. Ломоносов” се обучаваха 116 ученици в специалностите „Компютърна техника и технологии“, „Оптически и комуникационни системи“, „Мебелно производство“ /дуално обучение/.

През изминалата учебна година се дипломираха първите ученици, които завършиха паралелка с дуално обучение.  Тя се реализира в партньорство с фирма „Господинов и синове“, където се провеждаше практиката на учениците и там те работиха в реална среда.

Днес празнуват абитуриентите на ПГ по ТС „М. В. Ломоносов” в Добрич

Тази година абитуриентите на ПГ по ТС „М. В. Ломоносов” бяха осем, те са в две специалности – Мебелно производство /дуално обучение/ и Компютърна техника и технологии. Отличниците бяха двама. При раздаване на дипломите  им бяха връчени грамоти – за отличен успех и активно участие в училищния живот през годините.

Директорът сподели, че зрелостниците, които продължават образованието си, се насочват към Техническия университет във Варна. На тримата ученици в Мебелно производство фирмата, в която се обучават, вече им е предложила работа.

Абитуриенти отпреди 50 години с жест към ПГТС „М. В. Ломоносов“ в Добрич

За следващата учебна година има обявен прием в три паралелки, които са разделени на половинки с 6 специалности. За следващата учебна година към досегашните специалности се прибавят „Асансьорен техник“, „Електромобил“, които ще са в една паралелка.

Началото на честванията бе поставено с  дарителски жест от завършили преди половин век ученици и учители. Класът подари за музея на училището, където вече има свой кът, копия на герба на техникума и други отличителни знаци, сбирката бе допълнена с книгите на техният курсов ръководител Веселин Бончев и на един от учениците Георги Йовчев. 

Над 1000 души останаха възхитени от стънт и дрифт шоу в Добрич

В края на юни се проведе невероятно стънт и дрифт шоу, наблюдавано от над 1 000 души. В двора на гимназията   демонстрации направиха професионалисти, известни в страната.

Тепърва предстоят и останалите събития от програмата на честванията. Задължително ще се проведе благотворителен бал, като мост между поколенията, каза директорът. С набраните на него средства ще се обогати материално-техническата база в училище, тъй като в сградата скоро не е правен ремонт, а е необходим, каза Юлиана Дикова.

c