Сряда, 24 април 2024

24.04.2024

Последвайте ни

Абитуриенти отпреди 50 години с жест към ПГТС „М. В. Ломоносов“ в Добрич

С дарителски жест от завършили преди половин век ученици се събраха днес, заедно със своя курсов ръководител, в Професионалната гимназия по техника и строителство „М. В. Ломоносов“ в Добрич. С това бе поставено началото на отбелязването на 80-ата годишнина от създаването на учебното заведение, съобщи директорът му Юлиана Дикова.

С побелелите си вече ученици от III ж курс, които отново бяха сложили лентичките „Отличник“, бе и техният курсов ръководител Веселин Бончев. Той е бивш заместник-кмет на Добрич, бил е зам.-директор на техникума, носител на Почетния знак на Общината за 2017 г., краевед.

„Лудориите ви понякога ме изкарваха от нерви, но аз ви прощавах, защото ви обичах. Борил съм се за всеки един от вас, исках да успеете и вие го сторихте. Доказахте го в живота. Всеки пое своя път. Успяхте в професията, в обществените дейности, в личния живот“, сподели Веселин Бончев. И добави „Всички се държахте с мен като равен и все ми се струва, че ме обичахте и уважавахте, както и аз вас - моя III „ж“.

Присъстващите, сред които някои онлайн, си спомняха за своите ученически години в тогавашния техникум по механотехника. За това как през 1967 година в първи „ж“ курс постъпили 44 младежи и още в края на първата учебна година почти половината от съучениците отпаднали поради натрупани 20 и повече неизвинени отсъствия или слаб успех. За това как участвали в национална бригада, в строителството на подбалканския път София-Бургас. За по-голямата част от тях първата трудова реализация била по завършената специалност в предприятията на тогавашния Толбухин и региона.

Някои от съучениците останали докрай верни на професията. След промените след 1989 година други тръгнали по трудния път на предприемачеството. Сред тях са Руси Колев – собственик на верига хранителни магазини ЕрКа, Михаил Илиев – собственик на хотел-ресторант, Христо Матеев – производство на зеленчуци и търговия с тях. Четирима от съучениците пък отдали младостта си на военната служба. „Сякаш всичките заедно вкупом пазеха небето над България“, разказваха събралите се днес. Сред завършилите класа има педагози, инженери. А Йовчо Мурев, който днес се бе включил онлайн, завършва в Москва, има научна кариера, в Института за металорежещи машини и инструменти защитава научна степен кандидат на техническите науки. Работи в експериментален научно изследователски институт по металорежещи машини.

Класът подари за музея на училището, където вече има свой кът, копия на герба на техникума и други отличителни знаци, сбирката бе допълнена с книгите на Веселин Бончев и на един от учениците Георги Йовчев. „Нека постъпката ви бъде пример за следващите поколения“, пожела Веселин Бончев.

На 24 чай директорът на Професионална гимназия по техника и строителство „М. В. Ломоносов” Юлиана Дикова получи плакет от кмета на Община Добрич по повод 80-годишния юбилей на училището.

c