Събота, 27 април 2024

27.04.2024

Последвайте ни

20 милиона лева за „ВиК Добрич“ в основата на пореден скандал в комисията за ревизия

20 милиона лева, които Българският ВиК Холдинг е предоставил на „ВиК Добрич“ се оказаха в основата на поредния скандал в Комисията за ревизия на управлението към 45-ото Народно събрание. Иначе дружеството щеше да фалира, благодарение на тази подкрепа то все още съществува, каза Иван Иванов.

През септември миналата година "Енерго Про" обяви, че от 29 септември 2020 година област Добрич и област Шумен могат да останат без вода заради натрупани дългове от 10,5 милиона лева, натрупани през изминалите години, тъй като водата в двете области се добива чрез помпи. От тази дата енергийното дружество предвиждаше да започне поетапно да изключва електрозахранването на двете ВиК дружества. До това не се стигна, тъй като Българският ВиК холдинг покри дълговете на двете дружества

Председателят на комисията Мая Манолова съобщи, че според предоставена справка холдингът е предоставил 83 милиона лева на 6 ВиК дружества - като заеми и като средства за увеличаване на капитала. „На едно от тези дружества ВиК Добрич вие сте предоставили 5 млн. лв. за изпълнение на задължения, които са имали към доставчици. Освен това сте им предоставили 20 млн. лв. за увеличаване на капитала. Обяснявате, че сте предоставили тези средства на заседание на общото събрание на ВиК Добрич на 18.12.2020 г. е взето решение капиталът да се увеличи от 2 445 000 лева, плюс 20-те милиона и се увеличава на 22 445 000 лв. Т.е. сте употребили 20 млн. лв. от средствата на ВиК холдинга за увеличаване на капитала на ВиК Добрич. Това което обаче липсва в предоставената информация и което може да се види в протокола от общото събрание на акционерите във „ВиК Добрич“ е, че по време на същото заседание е взето решение за намаляване на капитала т.е. капиталът, който е увеличен с тези 22 млн. лв., същия ден по-късно бива намален на изначалните 2 445 000 лева, а въпросните 20 млн. лв. остават във ВиК Добрич“, заяви още Мая Манолова по време на заседанието в понеделник вечерта.

ВиК-Добрич: Не приемаме жителите на област Добрич да се превръщат в заложници на корпоративни интереси

Тя попита, ако процедурата по раздаване на пари от ВиК Холдинга е толкова законосъобразна, защо е необходимо да се прави тази толкова сложна фигура през увеличаване на капитала и намаляването му в рамките на едно и също общо събрание и да спестявате информацията, че тези 20 милиона са предоставени от холдинга на дружеството в Добрич. „Аз наистина смятам, че превръщането на дейността на ВиК Холдинга в просто предоставяне на заеми или на безвъзмездни средства противоречи на смисъла на неговото създаване и е начин да се заобиколи начина на харчене на публични пари. Защо трябва да се създаде мега държавно дружество, което да раздава заеми или безвъзмездно да раздава средства. Със същия успех можеше да го направи Министерски съвет с постановление, а най-добре е да го направи Народното събрание. Това в крайна сметка е заобикаляне на закона и правилата“, каза председателката на комисията. Тя подложи на съмнение, че само 5 са водните дружества, които са в сериозно финансово състояние. „Защо другите не получиха? Защо едни получават заеми, а други направо подаръци в размер на 20 млн. лв., замаскирани през увеличаване и намаляване на капитал“, попита тя.

Преведени са средства на ВиК-Добрич за погасяване на задълженията за електроенергия

Иван Иванов, председател на Управителния съвет на „Български ВиК холдинг" ЕАД, обясни, че средства се дават на дружествата, които поискат. „Оперативното ръководство на всеки ВиК оператор има право да дойде и да поиска спрямо официално публикуваните процедури, които стоят на нашата интернет страница. Всеки управител по собствена преценка може да прецени дали ще се справи без заем от холдинга – със заем от търговска банка или по друг начин, за да стабилизира финансово своето дружество. Всичко това са търговски дружества. Тези, които са дошли при нас, принудени по една или друга причина, за получили заем, като ние сме следвали много стриктно процедурите. Минават финансови анализи дали те могат да посрещнат и в каква степен могат да посрещнат подобни заеми към момента и в бъдеще“.

Иванов обясни, че „Вик Добрич“ беше в много тежко финансово състояние, но потенциален бенефициент за 120 милиона лева по оперативна програма „Околна среда“. Не беше допуснато да сключи договор с оперативната програма, тъй като не отговаряше на едно изискване за финансова стабилност. „Тогава ние като ръководство на холдинга взехме решение, че трябва да намерим начин да спасим тези 120 млн. лева за област Добрич. Единственият начин беше чрез увеличаване на капитала. Поканили сме експерти, които направиха оценка колко да бъде увеличен капиталът. Също и юридическа кантора, която ни посъветва, че „надуване“ на капитала не е добре и трябва да се направи т.нар. операция на едновременно увеличаване и намаляване на капитала. Това ни посъветваха експерти – юристи, финансисти, и ние сме следвали техните съвети“, каза шефът на холдинга. Той увери, че въпросните 20 млн. лв. са използвани целево за нуждите на дружеството в Добрич и много стриктно се следи и 1 лев да се разходва без предварително холдингът  да е уведомен. Той посочи, че тези пари са останали в дружеството, като например, с 10 млн. лв. са платени натрупаните през 2005 г. задължения за „такса водоползване“. Иначе дружеството щеше да фалира, благодарение на тази подкрепа то все още съществува, каза Иван Иванов. Той припомни, че сред предмета на дейност на ВиК Холдинга е придобиване и управление на участия в дружества от отрасъл „ВиК“ и дружества, свързани с изграждане и ремонт и реконструкция на ВиК дружествата.

Деница Сачева: Правителството ще плати дълга на ВиК, за да няма Добрич проблеми с водата

Манолова посочи, че според документите от Общото събрание на дружеството, капиталът му е едновременно увеличен чрез издаване на 20 млн. нови акции, записани от Български ВиК холдинг срещу парична вноска и намален чрез обезсилване на 20 милиона акции, изчислени пропорционално от квотата на всеки акционер. „Това, което чуваме, е скандално. Тук става въпрос за 20 милиона лева публични пари“, заяви Мая Манолова.

„Финансистите ни посъветваха да преоценим тези дялове, за да има реална стойност дружеството. Това е по Търговския закон. Обратното беше рисково, тъй като можехме да направим куха структура на дружеството и някой да предяви претенции, че не е в състоятелност и да фалира дружеството. Дали капиталът ще остане висок или нисък, парите са харчени по предназначение. Защото алтернативата е да фалира дружеството или да загубим европейските фондове“, отвърна Иванов.

От членове на комисията той беше запитан дали тази „финансова гимнастика е направена, за да прикрие скрита държавна помощ. Колко от дружествата са представили оздравителен план. Колко от мениджърите са сменени след една година?“

„За момента нямаме сменени управители. Процедурата за публичните предприятия е дълга. Но това не значи, че някой е защитен, ако не се справя добре. По отношение на оздравителните планове, има изготвени оздравителни планове. Не навсякъде. Но много е важно да разберете, че в следващите два месеца трябва да бъдат направени 5-годишните бизнес планове на вик операторите. Всъщност един оздравителен план, без да бъде интегриран в 5-годишните бизнес планове няма да сработи. Ние сме дали краен срок на тези ВиК дружества да подадат до края на този месец в холдинга и ние много внимателно ще прегледаме какво са записали. Прави сте, трябва да има строга ръка, когато се дават пари“, заяви още Иван Иванов.   

c