Четвъртък, 25 април 2024

25.04.2024

Последвайте ни

Преведени са средства на ВиК-Добрич за погасяване на задълженията за електроенергия

„Вчера бяха преведени средствата на ВиК-Шумен и ВиК-Добрич за погасяване на задълженията към „Енерго-Про Варна“. Това съобщи министърът на регионалното развитие и благоустройството Петя Аврамова по време на днешния парламентарен контрол.

За да погасят дълговете си, двете водоснабдителни дружества получиха кредит от „Българския ВиК холдинг“ ЕАД. Срокът за изчистване на задълженията е днес. Те са натрупани през изминалите години, тъй като водата в двете области се добива чрез помпи.

„Министерството на регионалното развитие и благоустройство, съобразно своите компетентности, е насочило усилията си за гарантиране достъпа до питейна вода и намиране на трайно решение на казуси, свързани с безводието в множество населени места в страната, въпреки липсата на валежи и намалените водни количества на водоизточниците“, подчерта регионалният министър.

Тя обясни, че ведомството приоритетно финансира, в рамките на утвърдените годишни капиталови разходи, обекти за подобряване на ВиК инфраструктурата в страната, за които има издадено разрешение за строеж и възможност за своевременно изпълнение на строително-монтажните дейности.

„Средствата в капиталовата програма на МРРБ обаче са ограничени и в пъти по-малко от нуждите и от направените проектни предложения“, заяви министърът и допълни, че създаденият „Български ВиК холдинг“ ЕАД има за цел да финансира проекти, чрез вътрешно преразпределение на средства и да подпомага ВиК дружествата, така че те да могат да изпълнят обектите, за които не намират средства от други финансови източници.

„Освен това ще подпомогнем ВиК дружествата да изпълнят своите задължения – неплатени средства към МОСВ, таксите, които те заплащат за водовземане“, обясни Аврамова и съобщи, че има съгласието тези средства чрез ПУДООС приоритетно да бъдат разпределени за водоснабдяване, ремонт и рехабилитация на водоснабдителни системи. Така общините ще имат възможност да получат средства, с които да изпълнят такива важни за тях проекти.

В отговор на депутатски въпрос Аврамова информира, че към днешна дата подадените от общините искания за финансиране на отделни ВиК обекти са на стойност малко над 900 млн. лв.

c