Бизнес Водещи новини - дясно Общество

Преведени са средства на ВиК-Добрич за погасяване на задълженията за електроенергия

„Вчера бяха преведени средствата на ВиК-Шумен и ВиК-Добрич за погасяване на задълженията към „Енерго-Про Варна“. Това съобщи министърът на регионалното развитие и благоустройството Петя Аврамова по време на днешния парламентарен контрол.

За да погасят дълговете си, двете водоснабдителни дружества получиха кредит от „Българския ВиК холдинг“ ЕАД. Срокът за изчистване на задълженията е днес. Те са натрупани през изминалите години, тъй като водата в двете области се добива чрез помпи.

„Министерството на регионалното развитие и благоустройство, съобразно своите компетентности, е насочило усилията си за гарантиране достъпа до питейна вода и намиране на трайно решение на казуси, свързани с безводието в множество населени места в страната, въпреки липсата на валежи и намалените водни количества на водоизточниците“, подчерта регионалният министър.

Тя обясни, че ведомството приоритетно финансира, в рамките на утвърдените годишни капиталови разходи, обекти за подобряване на ВиК инфраструктурата в страната, за които има издадено разрешение за строеж и възможност за своевременно изпълнение на строително-монтажните дейности.

„Средствата в капиталовата програма на МРРБ обаче са ограничени и в пъти по-малко от нуждите и от направените проектни предложения“, заяви министърът и допълни, че създаденият „Български ВиК холдинг“ ЕАД има за цел да финансира проекти, чрез вътрешно преразпределение на средства и да подпомага ВиК дружествата, така че те да могат да изпълнят обектите, за които не намират средства от други финансови източници.

„Освен това ще подпомогнем ВиК дружествата да изпълнят своите задължения – неплатени средства към МОСВ, таксите, които те заплащат за водовземане“, обясни Аврамова и съобщи, че има съгласието тези средства чрез ПУДООС приоритетно да бъдат разпределени за водоснабдяване, ремонт и рехабилитация на водоснабдителни системи. Така общините ще имат възможност да получат средства, с които да изпълнят такива важни за тях проекти.

В отговор на депутатски въпрос Аврамова информира, че към днешна дата подадените от общините искания за финансиране на отделни ВиК обекти са на стойност малко над 900 млн. лв.

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.