Водещи новини Крими Общество

На съд отива дядото на Стефчо от Кардам, починал от отрова за мишки

61-годишният Живко Добрев Иванов е обвинен за смъртта на своя внук Стефан в Кардам. Трагедията се разигра на 27 октомври 2019 година в многодетно семейство. 9-годишния Стефан почина, отровен от химически препарат срещу гризачи, поставен в стената на стаята, а две от сестрите му се лекуваха в болница.

Обвинителният акт е изготвен и внесен в съда, съобщи за Про Нюз Добрич прокурор Пламен Николов. Дядото е обвиняем за две престъпления. Първото е по чл. 123, ал.2 от НК за причиняване по непредпазливост на смъртта на Стефан Росицев Живков чрез действия, които спадат към правно регламентирана дейност, която той няма право да упражнява. Става въпрос за специфични изисквания при извършване на фумигация и обеззаразяване на площи, помещения и др. срещу вредители, което представлява източник на повишена опасност. Изискванията са разпоредени с наредба през 2006 година. Дядото обаче е използвал този начин за борба срещу вредители с две таблетки от по три грама от биоцида „Делициа“.

Назначени са нови експертизи за смъртта на 9-годишното дете от Кардам

Второто обвинение е по чл. 134, ал. 1, т. 2 от НК за нанасяне на средна телесна повреда на внучката му Ивелина Мирославова Маринова, довела до разстройство на здравето, временно опасно за живота й.

По първото обвинение Живко Иванов може да получи наказание от 2 до 8 години затвор, а по второто – до 2 години или пробация. В момента мъжът е с ограничителна мярка „подписка“.

„Още в началото дядото е разбрал, че случилото се е заради тези таблетки, но не е казал на никого, не е извел децата навън. В един от протоколите той казва: „Отидох до магазина да купя айран, ама и на мене ми стана лошо.“ Той е разбирал пределно ясно, че е виновен за случилото се, защото изчаква полицията да направи повторен оглед през нощта, като си заминават взема бутилката от складчето, където я е оставил и я хвърля в тоалетната. Опитал се е да заличи следите от действията си. Не е казал за таблетките в стената, мълчал е. Намират бутилката, но той не си признава, че е знаел какво съдържа и че е отрова.  Той е имал поведението на човек, който е извършил престъпление. Затова го предавам на съд“, коментира за Про Нюз Добрич Пламен Николов.

Бабата и дядото на починалия Стефан от Кардам искат родителските права над другите деца    

Трагедията в семейството с шест деца – три момчета и три момичета, шокира много хора. Отначало се смяташе, че децата са натровени с храна. След това основната версия в разследването бе отравяне със силни химически препарати срещу гризачи, поставени в стената на помещението, където издъхна Стефчо. Две от сестрите бяха приети за лечение в УМБАЛ „Света Марина” във Варна, като Ивелина бе с увреждане на сърцето. Според експертизата, изготвена във ВМА-София, всички са вдишали отровния газ фосфин, съдържащ се в таблетките от препарата. Според научните данни, достатъчно е излагане от порядъка на само 30 до 60 минути, за да настъпи смърт.

Миша отрова уби Стефчо от Кардам, майката изостави другите 5 деца и се омъжи 

Обвинителният акт е от 23 страници, каза още прокурорът. По думите му бащата на децата също е лъгал. Казал е, че отровата му е дадена от арендатор, което се оказало невярно. Всъщност той я е откраднал, но не казал откъде и кога. Той е за 4 години е в затвора за убийство по непредпазливост.

Майката на децата Росица системно не полага грижи за тях и ги е оставила на дядото и бабата. Периодично се появяваха информации, че Росица се подвизава на различни места в страната, а бабата стана настойник на петте деца. Съседка пък предостави нов дом на семейството.

Follow Me:

Related Posts

  1. Йовева says:

    Според мен трябва да има още едно обвинение- за клевета към лекаря от ЦСМП Г. Тошево, когото обвиняваха по всички медии, че е виновен за случилото се. С каква съвест е премълчал истината, след като животът на внучката му беше в опасност и всички лекари се мъчиха да установят причината и да я спасят?

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *