Четвъртък, 25 април 2024

25.04.2024

Последвайте ни

Бабата и дядото на починалия Стефан от Кардам искат родителските права над другите деца

Живко и Стоянка Иванови от генералтошевското село Кардам, чието 9-годишно внуче Стефан почина, искат родителските права над другите 5 деца, заявиха те в „Здравей, България” по Нова телевизия. Обясниха, че искат правата частично или напълно, както съдът реши.

Както Про Нюз Добрич писа майката на петте деца Росица Маринова е в неизвестност от няколко дни. Тя напусна дома им с детските надбавки на децата и средства, които са й давани на ръка. Организаторката на кампанията за подпомагане на семейството Вили Димитрова увери, че майката няма достъп както до банковата сметка, така и до благотворителните кутии, които предстои да бъдат отворени в края на годината.

Живко Иванов е категоричен, че няма да обяви дъщеря си за издирване, напротив – напълно се отказва от нея. Щял да поиска и ограничителна заповед, за да не стъпва в дома им. Тя е неадекватна и некомпетентна като майка, категоричен е баща й.

Стоянка Иванова разказа, че е видяла Росица за последно предния вторник. Поискала й 40 лева и казала, че отива във Варна, за да вземе някакъв документ за едно от децата от болницата, където бяха лекувани. Обяснила, че докторът я вика на място, не било за по телефона. Стоянка изтеглила парите от заплатата си и й ги дала, Росица се качила на такси и изчезнала. На другия ден се обадила и казала, че вечерта ще се прибере. От тогава нямало никаква информация къде се намира, телефоните й били изключени.

Майката на Росица сподели, че е очаквала тя да избяга. По думите й по цял ден била на телефона си, от сутрин до вечер, говорела с различни мъже. Стоянка обясни, че дъщеря й не е разведена.

Кметът на Кардам Георги Събев съобщи, че е уведомил за изчезването на Росица полицията и социалните служби. По думите му децата се чувстват добре при баба си и дядо си, защото де факто те са ги изгледали. Кметът нарече крайна безотговорност от страната на Росица да напусне петте си деца.

Припомняме, че 9-годишният Стефан почина в дома си в с. Кардам на 27 октомври. Две от сестрите му бяха лекувани в болница във Варна, едната бе в критично състояние с увреждане на сърцето. Другите три деца от семейството бяха приети в МБАЛ в Добрич.

По официални данни на прокуратурата смъртта на момчето и здравословните проблеми на другите пет деца са причинени следствие отравяне с газ фосфин, който е отделен от отрова за гризачи, поставена в къщата на семейството.

Бащата на децата е в затвора.

Снимка: Кадър от nova.bg

c