Без категория

Миша отрова уби Стефчо от Кардам, майката изостави другите 5 деца и се омъжи

В края на октомври 2019-а смъртта на момче в трети клас стана причина за бързи присъди и вълна от съпричастност към семейството с 6 деца от малкото добруджанско село Кардам. Следват безумни събития. Доказва се, че смъртта на Стефан е причинена от отрова за мишки. По-късно майката на децата изчезва. Бабата и дядото искат и получават от съда попечителство над внуците.

По идея на Виолина Димитрова – млада майка на две деца от съседния град Генерал Тошево, която се трогва от случилото се и без дори да ги познава лично, започва благотворителна кампания за събиране на средства, за да бъде подпомогнато семейството в мизерното му съществуване. Често ги посещава, носи им храна и провизии.

Благодарение на нейните инициативи семейството вече живее в нова къща. Остават само формалностите по документите и довършване на ремонтните дейности. Тя е купена с дарения на пари, събрани в кутии. Както написа във Фейсбук адвокат Пламен Николов от Варна, също участник в кампанията, нотариусите освен че даряват пари, изповядват сделката безплатно.

По много причини животът на семейството няма да е същият като преди загубата на Стефан. Родителите и преди трагедията не са били най-примерните и грижовни за Мартин (14 г.), Ивета (12 г.), Женя (8 г.), Костадин (7 г.), и най-малката – Мирослава (5 г.)

33-годишната Росица напуска дома си преди четири месеца – 10 декември, в деня, в който правят панихида за 40 дни от смъртта на Стефко. От тогава никой не я е виждал. Тя взела 370 лева от помощите за децата и 40 лева от майка си. Казала, че пътуването е спешно, за виждане с д-р Петър Шивачев във Варна за един документ. Цяла България се възмути от постъпката на многодетната майка, мотивите за бягството останаха неизвестни. Някои казват, че тя никога не е била особено добър родител. А собствената й майка Стоянка Иванова обяснява, че дъщеря й е при нов мъж и че не разбира как след случилото се Росица намира утеха в прегръдките на друг.

“Запознала се е с него в социалните мрежи, обади ми се на 21 февруари и каза, че се е оженила в Харманлийско” – казва Стоянка.

Бащата на децата – 36-годишният Мирослав, също няма да е при тях. В следващите 4 години той ще прекара в затвора за убийство. Направил пълни самопризнания за случилото се през април 2018 година и бил осъден. В Пчеларово обаче се носи слух, че самата Росица е пребила жертвата, а Мирослав е поел вината за това. Преди да отиде зад решетките той подава молба за развод и изнасилва жена. Стоянка обаче казва, че обвинението срещу зет й е скалъпено, защото двамата са прекарали поне една седмица заедно.

“Зет ми много пиеше, караха се, биеха се. Не се грижеха за децата си. В един момент се наложи да изкарам ограничителна заповед”, обяснява тъщата.

През последните няколко години Мирослав работи като тракторист в кооперацията в близкото село Пчеларово, после е общ работник. Доволен е от работата и заплатата си. Когато двете най-малки деца – Костадин и Мирослава, поотрасват, Росица тръгва на работа с мъжа си. Хората в селото твърдят, че децата са били оставяни на тъмно, системно държани гладни и бити заради алкохолизма на родителите.

“Аз тях не съм ги гледала, бях с останалите четири. Малките ги оставяха сами, заключваха ги в къщата и те цял ден стояха на прозореца”, спомня си Стоянка.

Самата тя работи като домашен помощник на възрастна жена в селото. Програмата, по която е назначена, прекъсва за няколко месеца, но сега Стоянка отново работи. Безработен е мъжът й, 61-годишният Живко Иванов, който има здравословни проблеми.

“Много хора ни помагат за отглеждането на децата, но аз искам да работя, не искам да разчитам само на тях. Случилото се ни срина и двамата, много обичахме Стефко. Той беше прекрасно и лъчезарно дете. Подготвям гроба за паметник, от гробищата се връщам сега”, продължава разказа Стоянка със сълзи на очи.

Цялото село е съпричастно към съдбата на децата, подкрепят бабата и помагат с каквото могат.

“Много сме благодарни на Вили Димитрова, без нея не знам как щяхме да се справим”, разказва Стоянка. “Таня Лазарова също помогна и двете успяха да накарат мнозина да се включат. Рокерски клубове от Варна и Добрич също организираха състезание и събраха пари за нас. Миналата седмица ни донесоха много покъщнина – телевизори, дивани, хладилник, печка. Адвокат Николов ни донесе дрехи за децата, прахове и препарат”.

Стоянка е безкрайно благодарна и на д-р Петър Шавачев и д-р Виолета Йотова от УМБАЛ “Света Марина”.

Председателят на Общинския съвет в Генерал Тошево Яна Бонева и кметът на Кардам Георги Събев дали пари за погребението. Много съселяни и съседи се включили – изброява развълнуваната жена и се старае са не изпусне да благодари на някого.

Дали Росица ще се върне при децата си, дали някога ще осъзнае какво е сторила, как ще свърши всичко това – никой не знае. Едно е сигурно – децата трябва да се изучат и да си поемат достойно по пътя.

Ще успеят ли бабата и дядото да ги отгледат, възпитат и предпазят от лошо за тях влияние? Дали Мартин, Женя, Ивета, Костадин и малката Мирослава ще намерят сили да простят на родителите си и да продължат напред?

Източник: 24chasa.bg

Снимки: кадър btv.bg и 24chasa.bg

Follow Me:

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *