Петък, 18 октомври 2024

18.10.2024

Последвайте ни

17 октомври - Международен ден за изкореняване на бедността

На 17 октомври се отбелязва Международният ден за изкореняване на бедността. Той е обявен за такъв с резолюция на ООН от декември 1992 година. Историята на Деня е свързана с датата 17 октомври 1987 година. Тогава хиляди хора се събират на площад „Трокадеро" в Париж, където през 1948 година е подписана Всеобщата декларация за правата на човека, за да отдадат чест в памет на жертвите на крайната нищета, насилието и глада.

Основната цел на Деня е да осведомява и насърчава хората да предприемат различни действия, с които да бъде изкоренявана бедността и нищета в световен мащаб. Това е много важно за  развиващите се страни и онези държави, чиито природни, климатични и политически дадености не създават благоприятни условия за развитие на занаяти, индустрия, туризъм, от които хората да печелят и да си осигурят един добър и обезпечен живот.

Темата на отбелязването на датата за 2024 година е насочена към премахването на институционалния тормоз и съвместна работа за справедливи, мирни и приобщаващи общества.

Бедността има множество измерения, някои видими, други скрити, но всички те са взаимосвързани. Тазгодишната тема ще подчертае едно от скритите измерения на бедността -  социалното и институционално малтретиране, на което са подложени хората, живеещи в бедност, и ще обмисли начини за съвместни действия за насърчаване на справедливи общества.

Хората, живеещи в бедност, са изправени пред негативни нагласи. Те са стигматизирани, дискриминирани, съдени например по външния им вид, акцент, адрес - или липсата на такъв, обвинявани за положението им и третирани с неуважение.

Социалното малтретиране създава среда за институционално малтретиране, с комбинация от негативни нагласи, като недоверие и неуважение, както и контролиране на дискриминационни политики и практики, лишаващи хората от основните им човешки права, например достъп до здравеопазване, образование, жилище и правото на юридическа идентичност.

c