Вторник, 02 юли 2024

02.07.2024

Последвайте ни

11 юни - Ден на икономиста в България

На 11 юни се отбелязва професионалният празник на икономистите в България. Денят е обявен през 2005 година с решение на Министерския съвет по повод 110-годишнината от създаването на първото българско икономическо дружество през 1895 г.

Цяла плеяда знаменити българи са членували в дружеството. То е дало на България поредица от премиери, министри, академици. Негови членове са били дори и такива доказани майстори на перото като Иван Вазов и Алеко Константинов. Дало своя принос в зараждането на освободена България, основаното тогава научно дружество непрекъснато участва в изграждането на една съвременна и европейска България.

Празникът е и една равносметка, която трябва да послужи за вдъхновение на всички алековци – да продължават да търсят нови пътища за изяви и развитие в областта на икономиката.

През 1990 г., дружеството е преименувано в Съюз на икономистите в България.

Всяка година Съюзът на икономистите в България отбелязва Деня на икономиста с различни инициативи.

През 2024 г. Националният конкурс „Млад икономист“ отбелязва ползотворни 20 години от учредяването му като форум на младежко творчество по проблемите на икономическото и социално-икономическо развитие на България.

Целта на Националния конкурс е да стимулира младите хора да участват със собствени разработки и да споделят своите идеи и виждания относно изграждането на дигиталните умения чрез обучение и образование, с оглед на бързото развитие на цифровизацията на икономиката, включително с отчитане на нарастващата роля на изкуствения интелект.

c