Понеделник, 01 юли 2024

01.07.2024

Последвайте ни

„Времеубежище“ на Георги Господинов е най-четената българска книга на 2023 г. в сливенската регионална библиотека

„Времеубежище“ на Георги Господинов е най-четената книга на 2023 година в сливенската регионална библиотека “Сава Доброплодни“, съобщиха от културната институция.  Книгата, спечелила международната награда „Букър“, оглавява класацията топ 10 на най-четените български автори и заглавията на техните книги през миналата година в библиотеката.
Втора по популярност през годината е била „Резерват за хора и вълци“ на Здравка Евтимова, която през декември гостува в Сливен, за да представи своята нова книга „Луничави разкази“.  Романите „Глина“ и „Сърце“ на Виктория Бешлийска са на трето място, на четвърто е „Пасиансът на архангелите“ от Мария Лалева. Следват „Български хроники“ на Стефан Цанев, „Ловецът на пеперуди“ от Костадин Костадинов, „Яж, чети, обичай и пътувай“ от Славея Лазарова, „Звезди под клепачите“ от Николай Терзийски, „Дъждът оставя следи“ от Александър Чобанов и „Невена Коканова“ на Георги Тошев.
От библиотеката наградиха и най-активните читатели през годината, като призът "Читател на годината" бе връчен за втори път на 61-годишната Ива Колева, прочела през 2023 г.  211 книги – художествена и специализирана литература.

c