Вторник, 02 юли 2024

02.07.2024

Последвайте ни

Жозеп Борел осъди "терористичното нападение" в Иран в разговор с иранския външен министър

Ръководителят на европейската дипломация Жозеп Борел изрази съболезнованията си към Техеран в телефонен разговор с иранския външен министър във връзка с жертвите на вчерашната атака в Иран. Борел осъди това "терористично нападение", при което загинаха 95 души, предаде Франс прес.
Двойна експлозия бе извършена вчера в град Керман, в южната част на Иран, близо до гроба на генерал Касем Солеймани, архитект на иранските военни операции в Близкия изток, убит при американски удар преди четири години. На церемонията в памет на Солеймани се събра компактно множество от представители на режима и анонимни гости.
Европейският топдипломат написа в социалните мрежи, че е разговарял с министъра Хосейн Амир Абдолахиан, "за да изрази съболезнованията си след ужасяващите експлозии... в Керман, при които загинаха десетки цивилни". "Осъдих по най-категоричен начин това терористично нападение и изразих солидарност с иранския народ", добави той.
Никой не е поел отговорност за нападението, но политически съветник на иранския президент обвини Израел и Съединените щати, че стоят зад него.      Държавният департамент във Вашингтон нарече "абсурдно" всяко предположение за участие на САЩ или Израел в нападението. Израел, заклетият враг на Иран, не е коментирал нападението.

c