Неделя, 07 юли 2024

07.07.2024

Последвайте ни

Живеещите в чужбина чехи ще могат да гласуват по пощата от следващата година

Чешкият парламент разреши на живеещите и пътуващите в чужбина чехи да гласуват на избори по пощата от следващата година, предаде Франс прес.
Досега гласуването в Чехия беше само присъствено, което влизаше в контраст с положението в много страни от Европейския съюз, в които има възможност за гласуване по пощата или по електронен път.
Досегашното законодателство задължаваше чешките избиратели в чужбина да гласуват в дипломатическите представителства на страната си, при което често им се налагаше да се редят на дълги опашки.
Законопроектът, предвиждащ въвеждането на гласуването по пощата, бе подкрепен днес от 92 от 168 присъстващи в парламентарната зала.
Промяната в закона бе предложена от петпартийната управляваща коалиция на премиера Петър Фиала, която разполага с мнозинство в долната камара на чешкия парламент.
Опозиционните сили, сред които движението "Действие на недоволните граждани" на бившия премиер Андрей Бабиш, заявиха, че законовата промяна ще се отрази отрицателно на поверителността на вота. Според опозицията управляващите искат да манипулират бъдещите избори посредством новото законодателство.
Чешките граждани ще могат да гласуват по пощата за първи път на парламентарните избори следващата година.

c