Понеделник, 01 юли 2024

01.07.2024

Последвайте ни

Жители на казанлъшкото село Кънчево протестираха срещу инвестиционно намерение на частна фирма за изграждане на фотоволтаичен парк

Жители на казанлъшкото село Кънчево се събраха на мирен протест срещу инвестиционно намерение за изграждане на фотоволтаичен парк в землището на населеното място. Основното притеснение на жителите е негативното влияние на тези централи върху хората, земята и животните, както и това, че решението е взето “в пълно затъмнение”. 
С построяването на тази централа и със заграждането на терена ще бъде възпрепятстван нашият достъп до гората – на туристи, коли на пожарна и горски служители. “В единия от посочените имоти попада стогодишна чешма, която е каптирана на почти два километра и спасява селото при нарушено водоподаване. На мястото се извършват и всички ритуали и празници на селото, а местни ловци са построили заслон, който също ще бъде унищожен”, коментираха още протестиращите. Според тях ще бъде възпрепятстван достъпът за лова и опазване на дивеча. “Всички знаем как действат тези централи на хората и дивите животни, а ние не желаем екологична катастрофа. Ние ще се борим срещу това решение”, категорични са жителите на село Кънчево. 
“За това решение научих на последната сесия на Общински съвет – Казанлък и по никакъв начин не е потърсено моето мнение по този проект, както е по закон. Не е спазено правото ни да бъдем предварително информирани чрез обществено обсъждане”, се казва в официално изявление на кмета на селото Стойно Стойнев, който беше възпрепятстван да присъства на днешния протест. Той уверява жителите на Кънчево, че застава зад тях в борбата срещу инвестиционното намерение.
Към протестиращите се присъединиха и общинските съветници от групите на партиите “Възраждане” и “Има такъв народ”. Димитър Пашев от “Възраждане” изрази мнение, че решението на Общинския съвет е взето на база на политически интереси без необходимите дебати. По думите му на терена, който ще бъде предоставен за строеж, има нерегистрирано тракийско светилище, за което е подал сигнал до прокуратурата, защото това трябва да бъде защитена зона. Пашев призова хората да бъдат единни и да не се отказват и отбеляза, че жителите на Кънчево биха получили подкрепа на парламентарно ниво, ако това е необходимо. 
Живка Железова от “Има такъв народ” посочи, че за имотите е направена само една пазарна оценка от един оценител на стойност 400 хиляди и сто лева за период от 30 години, което означава по 1,15 лева на квадратен метър. Има данни, че инвестиционното намерение не е от 2023 година, а от по-рано, но не е дадена гласност. 
Тя коментира още, че е собственик на фотоволтаичен парк от 2008 година. Железова подчерта, че е наясно как действат тези централи и опроверга твърдението на инвеститора, че под панелите тревата е годна за пасища, защото тя задължително се обработва с пестициди. Тя също изрази подкрепата на “Има такъв народ” към протестиращите и посочи, че ролята им за спирането на инвестиционното намерение е изключително важна. 
Предвижда се мирен протест и пред сградата на общинската администрация в Казанлък, който ще се състои на 8 януари, коментираха за БТА от Инициативния комитет, организирал протеста. Те посочиха, че не са разговаряли с инвеститора и че никой не се е опитвал да се свърже с тях и са получили информация от медиите. Те са категорични, че макар и някои общински съветници да застават зад тях в борбата им с инвестиционното намерение, действията им нямат политически подбуди. 
БТА припомня, че по-рано днес Христомил Рахманлиев, представител на фирмата – инвеститор определи притесненията на жителите на Кънчево като неоснователни. Той изрази мнение, че протестните действия са инициирани от политически партии. 
Решението на Общинския съвет в Казанлък за за отдаване на терен в землището на село Кънчево на частна фирма за построяване на фотоволтаична централа беше върнато от областния управител Ива Радева за повторно разглеждане с мотива, че е незаконосъобразно. Председателят на Общински съвет – Казанлък Николай Златанов посочи, че ще се състоят консултации с юристи относно мотивите на Областната администрация и в 14-дневен срок ще стане ясно дали решението ще бъде отменено или изменено, или ще бъде внесено за разглеждане отново. Той увери, че решението ще премине по законов ред през всички административни инстанции.

c