Четвъртък, 04 юли 2024

04.07.2024

Последвайте ни

Земеделци опожариха над 2 000 дка стърнища в област Добрич

Почти двойно повече пожари бушуваха в област Добрич от началото на лятото до момента в сравнение със същия период на миналата година, научи Про Нюз Добрич от началника на сектор „Пожарогасителна и спасителна дейност” към Регионална дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението” /РДПБЗН/ Тихомир Катранджиев. Запалванията от началото на юни, когато започна засушаването, са над 300, докато през 2021-ва са били 160. Унищожените посеви са 1 700 декара, предимно е изгоряла пшеница.

Опожарени са над 2 000 декара стърнища, припомняме, че това е забранено. „Земеделците не престават да ги опалват”, сподели Катранджиев. По думите му стопаните обяснявали, че не са ги запалили те и пита защо това не е станало преди да са пожънали. Огнеборецът припомни, че РДПБЗН ежемесечно подава справка на опожарените полета към Областна дирекция „Земеделие” във връзка със споразумение на ниво Министерство на земеделието и Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението”. В нея се посочват точното разположение, координати на опалените стъпнища, за да се предприемат административно-наказателни мерки – спиране на субсидиите. Към момента за такива нарушения са съставени четири акта.

Ние по закон сме длъжни да гасим всичко, да гасим сухата трева или стърнището на някого, защото не можел да оре, защото му било скъпо – това не е редно, коментира Тихомир Катранджиев. Посочи, че един противопожарен автомобил е скъп - струва 400 000 евро, и не е за там. Даде за пример гръмнала гума на тяхна кола по време на пожарогасене в Тервел в неделя, която струва 3 200 лева.

Продължават да са много пожарите в сухи треви и отпадъци. Само през предните събота и неделя в областта е имало 28 такива произшествия. Те са в населени места, крият опасност пламъците да се пренесат в къщи. Имало е три едновременни пожара в село в Генералтошевско. „Ние имаме един екип на дежурство, викаме и подсилващия. А третия пожар кой ще отиде да го гаси?”, попита огнеборецът. Допълни: „Не дай си Боже да гасим сухи треви и стърнища, автомобилите да са на терен и в същото време някой действително да има нужда от нас да му помагаме”.

Той сподели, че до момента са проведени са 33 срещи с кметове е кметски наместници, за да се апелира да не се палят в момента сухи треви. „Не е сега моментът да се чистят дворове по селата”, коментира пожарникарят.

Високите температури способстват много бързо да тръгне огънят и докато стигнем на мястото на произшествието да е на голяма площ, каза Тихомир Катранджиев. По думите му основната причина причина за пожарите е небрежност от страна на хората.

Той коментира, че много трудно се доказва причината за един пожар, тъй като всичко изгаря. Сподели, че има случаи в две полета – в Каварненко и Шабленско, които са опожарени следствие на късо съединение. Имало свидетели, които са видели – в резултат на силния вятър далекопровод е дал на късо и е предизвикал запалване. Масово обаче – в 90 процента от случаите, пожарите са в резултат на човешката дейност.

„Цяла Европа гори, а ние тук не се съобразяваме с нищо. До момента Господ ни пази, че няма нещо сериозно - каза пожарникарят. - Молим хората да бъдат внимателни, защото ние нямаме безкрайни възможности”, каза Тихомир Катранджиев.

c