Понеделник, 20 май 2024

20.05.2024

Последвайте ни

Завърши застъпническата кампания сред учебните заведения в община Тервел

Проведени са 16 образователни работилници, две срещи с 40 ромски семейства и две фокус групи

Застъпнически действия и кампания се проведоха в периода февруари – юни 2023 г. сред местната общност в община Тервел за насърчаване участието на гражданите в реализирането на регионални политики. Те се осъществиха по проект „Партньорства за развитие“, финансиран по Оперативна програма „Добро управление“. Проектът се осъществява от Сдружение "Работодателска организация "КРИБ - Добрич" в партньорство с Община Тервел.

Целта на кампанията бе привличане на заинтересовани страни от община Тервел в прилагането на новия подход за интегрирани териториални инвестиции в сферата на енергийната ефективност и опазването на околната среда; намаляване количествата депонирани растителни отпадъци.

Кампанията стартира с образователни работилници, като първите бяха на 22.02.2023 г. в ДГ 3 "Първи юни" и ДГ 1 "Детелина" в град Тервел. На 23 март образователни работилници стартираха и в ПГТО "Д. Михайлов". Така през последните пет месеца бяха обхванати всички 9 детски градини и ученици от 7 начални, основни и средни училища, намиращи се на територията на общината. Последната образователна работилница бе проведе на 6 юни в ОбУ "Д-р Петър Берон" в с. Коларци.

През това време знания и умения за компостирането усвоиха екипите на 16 учебни заведения, над 450 деца на възраст от 3 до 6 години и младежи на възраст от 7 до 18 години. За всяко учебно заведение Регионално депо Стожер предостави сглобен компостер, в който да се събират биологични отпадъци, както и вече готов компост.

Изработени бяха два вида материали – дипляна, която е насочена към широката общественост с посочени стъпки в процеса на компостиране, както информационна брошура с методическа помощ и информация, в помощ на преподавателите. Последните са раздадени във всички учебни заведения на територията на общината. 

Освен това на сайта на Про Нюз Добрич /https://pronewsdobrich.bg/ е обособена специализирана рубрика „Партньорства за развитие“, където непрекъснато се отразява информация не само за проведените събития, но и за необходимостта да се компостира, както и какви са правилата за получаване на компост. Информацията се разпространява сред местната общност и посредством общински вестник „Тервел“.

В рамките на застъпническата кампания бяха проведени срещи със семейства от малцинствата – на 23.03.2023 г. и 06.04.2023 г. В тях участваха представители на 40 ромски семейства от община Тервел, които също бяха обучени как се компостира. Показано им беше как се прави компостер, предоставена им е информация и за възможностите за рециклиране на строителни, текстилни, отпадъци от хартия.   

В две фокус-групи с участие на бизнес, администрация, НПО се търсеха решения на общински проблеми в сферата на намаляване на отпадъците и на енергийната ефективност.

Проект BG05SFPO001-2.025-0088
„Партньорства за развитие“,
стойност на проекта: 59 215.21 BGN

c