Сряда, 08 май 2024

08.05.2024

Последвайте ни

В детските градини в Тервел компостерите се използват за събиране на отпадъци, образование и игра

Цветомира Райчева е директор на детска градина №3 „Първи юни“ в Тервел. Тя разказва за интереса към компостиирането, който проектът „Партньорства за развитие“ провокира у екипа на учебното заведение и у децата.

„В началото в  много от колегите в нашата детска градина, както и аз, не бяхме много запознати с компостирането. По време на презентацията ни стана интересно. Още повече, когато излязохме навън на двора, тъй като дворът ни е в парк, имаме много дървета, които през есента имат много листа, които всяка есен се чудехме как да извозваме. Още по-интересно стана за децата, когато монтираха компостера, и те трябваше да събират листа, клонки. Всички бяха ентусиазирани, бързаха, превърнаха го в игра кой повече ще събере и занесе. Беше интересно“ разказва Цветомира Райчева.

Тогава всички в детска градина №3 „Първи юни“ в Тервел възприемат идеята за компостирането. Вече няколко месеца пълнят компостера и вече се вижда резултат. Надяват се, че есента ще имат компост, който смятат да използват и заедно с децата да засадят растения в заниманията по околен свят. Дори според директорката имат нужда от още един-два компостера. Кухнята на детското заведение произвежда достатъчно количество отпадъци, сред които обелки от плодове, черупки от яйца и др. Интересното е, че досега е трябвало детската градина да има вариант за извозване на черупките от яйца, като от БАБХ изискват тази информация. С компостера този проблем е решен.

„Дори в отговор на представители на агенцията къде са ни документите за черупките от яйца, аз обясних – ето, слагаме ги там, и за мен беше лесно, и за тях беше интересно, че го правим“, споделя Цветомира.   

Компостерът вече е пълен наполовина. „Много добър резултат се получи при нас. Аз самата не знаех и много се изненадах, и много ми хареса. Децата го възприемат като забавление. Успяхме да възпитаме у тях навик, когато видят някакъв отпадък, да питат дали могат да го занесат в компостера. Много е хубаво за децата, много е поучително. Имаше и хора, които за първи път чуват, имаше и такива, които се отнасяха с недоверие. Някои родители бяха запознати, защото нашият район е такъв, че много семейства се занимават със земеделие“, разказва директорката.

В детската градина имат нужда от още компостери. Планират да ги оцветят в началото на учебната година във весели цветове с усмихнати личица, за да е весело, интересно.

Йовка Димитрова е директор на детските градини в ДГ "Слънчице" в с. Орляк и ДГ "Детелина" в с. Жегларци.

„Срещата в Орляк беше доста по-различна, тъй като беше насочена към три страни – родители, персонал и деца. Така че при нас кампанията имаше три посоки на развитие“, споделя тя. При децата основният подход е играта. Всичко е насочено към игрово взаимодействие с тях, така че въображението е отворено, защото игрите са необятна възможност, която може да се развива. На децата им е изключително интересно. „При тях това е начинът да ги възпитаме, защото по този начин се изграждат навиците им. Имаме вътрешни дворове, които са обособени като зелени площи. Единият е обособен изцяло с райграс, има пясъчник, където децата си играят. Има дървета т.е. възможност да събират листа, които те поставят в компостера“, разказва още Йовка Димитрова. В детската градина в с. Орляк имат и зеленчукова градина , като отпадъците от нея също се използват за компостера. Персоналът използва остатъците от кухнята.

„Родителите не знаеха въобще значението на думата „компостиране“. Но след разясненията по време на кампанията и достъпния начин, по който им беше поднесена, интересът при тях се прояви. Защото те имат големи градини, отпадъците са много“, споделя директорката.

И в двете детски градини компостерите се използват активно. Детското заведение в село Жегларци е разположено в голям парк, децата излизат навън, играят и събирането на листа и клонки за компостера за тях е забавление.

Директорите на детски градини смятат, че постигнатото по време на проекта може да се използва като основа за надграждане с нови проекти за екологично образование.  

Проект BG05SFPO001-2.025-0088
„Партньорства за развитие“,
стойност на проекта: 59 215.21 BGN

c