Вторник, 02 юли 2024

02.07.2024

Последвайте ни

Засега няма обвинение срещу шизофреника от Добрич, заплашил училищата в страната

Не е повдигнато обвинение срещу 33-годишния мъж от Добрич, който отправи бомбени заплахи в училища в цялата страна. Дали ще бъде настанен в психиатрична институция, ще стане ясно след като излезе заключението на психиатричната експертиза. Вещите лица ще посочат дали се нуждае от лечение, каза за Про Нюз говорителят на Районната прокуратура в Добрич Даниел Илиев.

Припомняме, че задържаният мъж страда от шизофрения. Освидетелстван е през 2020 г. Той е на 33 години и живее в Добрич. 

Той беше задържан за 24 часа по Закона за МВР за фалшив сигнал и създаване на тревога.  

МВР започна проверки в цялата страна заради постъпило съобщение за поставени взривни устройства в училища на територията на страната след като на електронната поща на 112 е получен мейл, че ще избухнат взривни устройства във всички училища в страната. Съобразно процедурите бяха предприели незабавни мерки, като такива устройства не бяха открити

Направено е претърсване и изземване от дома му в Добрич. Иззет е телефонът, прегледан е и вътре са намерени текстовите съобщения, изпратени на имейла на тел. 112, които вдигнаха на крак полицията в цялата страна.  Назначена му е съдебно-психиатрична и психологична експертиза, която да покаже дали може да носи наказателна отговорност. Образувано е по чл. 326, ал. 1, който предвижда за този, „който предава по радио, телефон или по друг начин неверни повиквания или заблуждаващи знаци за помощ, злополука или тревога, се наказва с лишаване от свобода до две години“. 

Наблюдаващият прокурор е взел решение към настоящия момент да не се привлича в качеството му на обвиняем, предвид данните за психичното чу състояние.

c