Събота, 28 септември 2024

28.09.2024

Последвайте ни

Заради над 500 000 лева финансова корекция се удължава срокът на договор за креди с Фонд ФЛАГ

Срокът на договор за кредит с „Фонд за органите на местно самоуправление в България – ФЛАГ“ ЕАД да бъде удължен до 30 декември тази година гласува Общинският съвет на Добрич на днешното си извънредно заседание.

Кредитът е отпуснат за изпълнение на проект „Подобряване на връзката с TEN-T мрежата в трансграничния регион Меджидия – Добрич“ по Програма INTERREG V-A Румъния - България 2014-2020 г., а мотивът за исканото удължаване е наложена финансова корекция на стойност 553 703 лева, или около десет на сто от стойността на целия проект.

По време на заседанието заместник-кметът Росица Йорданова обясни, че проектът, който включваше основен ремонт на ул. „Никола Петков“ и бул. „Добруджа“, е приключен и на изпълнителите е платено още през 2021 година.

„През 2022 година е направена проверка на място и август месец получихме писмено уведомление за съмнение за сигнал за нередност. Подадохме възражение към управляващия орган с нашите аргументи и доводи. Въпреки всичко те не бяха разгледани по своето същество и получихме решение, с което се налага финансова корекция. Възползвахме се от това свое право – обжалвахме пред Административен съд – Добрич. Естествено, решението беше, както е практиката на съдилищата в цялата страна, да се потвърждават решенията на управляващия орган“, обясни Йорданова.

„Ние смятаме, че е незаконосъобразно решението, имаме изключително солидни и сериозни аргументи в тази връзка. Искаме в първата си част да бъде отменено като незаконосъобразно, а в случай че не бъде отменено, да бъдат разгледани мотивите ни по същество. Поради тази причина искаме отлагане на срока за връщане на средствата, защото наистина имам вяра, че като професионални съдии Върховният съд ще разгледа по същество всеки един от нашите доводи“, каза още заместник-кметът.

Община град Добрич е подала касационна жалба във Върховния административен съд, като заседанието е насрочено за 25 септември.

Първоначално Община Добрич искаше срокът за погасяване на кредита да бъде удължен до 26 февруари догодина, но по предложение на общинския съветник Иво Пенчев той бе изтеглен за 30 декември с цел да не се натоварва Бюджет 2024.

c