Събота, 28 септември 2024

28.09.2024

Последвайте ни

Близо 100 жители от село Дебрене остават без питейна вода – разчитат на извори

Водата е със странна миризма и мазна консистенция. РЗИ изследва проби във Варна

На 23 септември, Регионалната здравна инспекция (РЗИ) – Добрич обяви, че е започнала проверка на качеството на питейната вода в село Дебрене, община Добричка, след получен сигнал за мирис на нафта във водопроводната мрежа. От инспекцията съобщиха тогава, че незабавно са предприети мерки за изследване на водата по физикохимични и микробиологични показатели, а до излизане на резултатите, водата е обявена за негодна за употреба.

РЗИ Добрич изследва водата в село Дебрене, която мирише на нафта 

Причината за замърсяването вероятно е свързана с авария, станала на 21 септември във воден резервоар край селото. Кмета на село Дебрене, Иван Енчев обясни, че след като ВиК Добрич подменя дефектиралата помпа и възстановява водоподаването, жителите веднага забелязват странна миризма и мазна консистенция на водата. „Още на следващия ден от ВиК и РЗИ взеха проби от водата, включително и за изследване в лаборатория във Варна“, споделя Енчев.

Въпреки че резултатите от анализите все още не са готови, РЗИ и кметът на община Добричка, Соня Георгиева, са издали ясни предписания – водата от водопроводната мрежа не бива да се използва за пиене и битови нужди. На жителите е препоръчано да използват бутилирана вода от търговската мрежа.

Село Дебрене е с население от около 100 души, като голяма част от населението е от възрастни хора. За тях кметът Иван Енчев организира доставки на вода от местните чешми. „Всеки ден пълня туби с питейна вода и ги разнасям по домовете на най-нуждаещите се. Повечето жители са възрастни хора, които нямат възможност сами да си набавят вода“, обяснява Енчев. Селото разполага със 7 извора, от които временно черпи вода.

Кметът на община Добричка, Соня Георгиева, също следи ситуацията и редовно комуникира с местните власти. Въпреки че е предложена водоноска за селото, жителите към момента предпочитат да използват водата от чешмите.

Очакванията за скорошни резултати от лабораторните анализи са големи, тъй като жителите на Дебрене вече няколко дни са изправени пред сериозни затруднения. Към момента обаче официални данни за причината за замърсяването и точната степен на замърсеността на водата не са налични. РЗИ и ВиК Добрич продължават да работят по случая, като се очаква проблемът да бъде отстранен възможно най-бързо.

c